Karşı propaganda bağlamında Yılmaz Güney sineması
Yılmaz Güney's cinema in the context of counter-propaganda
  1. Tez No: 976487
  2. Yazar: EBRAR KÖKSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ÇAKICI ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Karşı Propaganda, Propaganda, Yılmaz Güney, Duvar, Umut, Söylem Analizi, Güney, Yılmaz, Karşı sinema, Türk sineması, Counter-Propaganda, Propaganda, Yılmaz Güney, Duvar, Umut, Discourse Analysis, Güney, Yılmaz, Counter cinema, Turkish cinema
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Yılmaz Güney sinemasında karşı propaganda unsurlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Propaganda ve karşı propaganda kavramları kuramsal olarak ele alınmış, iki kavram arasındaki farklar ortaya konmuştur. Çalışmada, karşı propagandanın ideolojik işlevi ve kitle üzerindeki etkisi incelenmiş; hem egemen ideolojiyi eleştiren hem de ona alternatif söylemler geliştiren bir araç olabileceği vurgulanmıştır. Araştırmanın odak noktası, Yılmaz Güney'in Umut (1970) ve Duvar (1983) filmlerinde devletin ideolojik söylemine karşı geliştirilen eleştirel dilin ve siyasi söylemlerin karşı propaganda kavramı doğrultusunda çözümlenmesidir. Yöntem olarak söylem analizi benimsenmiş; filmlerdeki diyaloglar, sahne kurgusu, karakter temsilleri ve görsel-işitsel unsurlar üzerinden karşı propaganda öğeleri tespit edilmiştir. Analizler sonucunda, her iki filmin de dönemin siyasal ve toplumsal yapısına yönelik karşı propaganda unsurlarını kullanarak eleştirel bir dil geliştirdiği, özellikle adalet, eşitlik ve özgürlük gibi kavramlar üzerinden iktidar söylemine karşı alternatif bir söylem sunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the elements of counter-propaganda in Yılmaz Güney's cinema. The concepts of propaganda and counter-propaganda are theoretically addressed, and the distinctions between the two are outlined. The research analyzes the ideological function of counter-propaganda and its impact on the masses, emphasizing its potential to serve as a tool that both criticizes the dominant ideology and generates alternative discourses. The focus of the study is the analysis of the critical language and political discourses developed against the state's ideological discourse in Yılmaz Güney's films Umut (1970) and Duvar (1983), within the framework of the concept of counter-propaganda. Discourse analysis was employed as the method, through which counter-propaganda elements were identified in the films' dialogues, narrative structures, character representations, and audiovisual components. The findings reveal that both films construct a critical language against the political and social structure of their time by employing counter-propaganda elements, and particularly present an alternative discourse to the language of power through concepts such as justice, equality, and freedom.