Pes planuslu CP'li bireylerde stabilizasyon kinezyobant uygulamasının taban basıncı, denge ve yürüyüşe etkisi
The effect of stabilization kinesio tape application onplantar pressure, balance, and gait in individuals with pes planus and CP
- Tez No: 976506
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CIMBIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kinezyo bantlama, Pes planus, Postural denge, Serebral palsi, İnsan yürüyüşü, Kinesio taping, Postural balance, Cerebral palsy, Human gait
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, pes planuslu cerebral palsyli (CP) bireylerde kinezyobant uygulamasının medial longitudinal arkı koruyarak taban basıncını ve denge ile yürüyüşteki değişimleri değerlendirmektir. Literatürdeki çalışmalar göz önünde bulundurularak, kinezyonbant'ın ortezler kadar etkili olup olmadığını araştırmayı hedeflemektedir. Çalışmaya GMFCS Seviye I düzeyinde, 4-18 yaş aralığında 30 CP'li olgu dahil edildi. Katılımcılar rastgele olarak iki gruba ayrılmıştır. Bantlama Grubu (n=15) Kontrol Grubu (n=15). Her iki gruba da bantlama öncesi ve bantlama sonrası olmak üzere iki zaman noktasında değerlendirmeler yapılmıştır. Değerlendirmeler çıplak ayak ile ve kinezyobantlanmış şekilde olmak üzere iki defa yapılmıştır. Berg Denge Testi, bir dakika yürüme testi, süreli kalk yürü testi ve pedogram ile değerlendirilmiştir. Pedogram ölçümlerinde ayak taban basıncı verileri ve denge verileri hesaplanmıştır. Bantlama uygulaması, literatürde önerilen“I”formunda stabilizasyon tekniğine uygun olarak medial ark boyunca gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonunda, CP'li çocuklarda denge ve yürüyüş aktivitelerinin geliştirilmesi amacıyla kullanılan akut kinezyobant uygulamasının anlamlı bir fark yaratmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the plantar pressure and changes in balance and gait by preserving the medial longitudinal arch in individuals with cerebral palsy (CP) with pes planus using kinesio tape. Considering the studies in the literature, it aims to investigate whether kinesio tape is as effective as orthoses. The study included 30 cases with CP at GMFCS Level I, aged 4-18 years. Participants were randomly divided into two groups. Taping Group (n=15) Control Group (n=15). Both groups were assessed at two time points, pre-taping and post-taping. Assessments were made twice, with bare feet and with kinesio taping. They were assessed with Berg Balance Test, one-minute walk test, timed up and go test and pedogram. Plantar pressure data and balance data were calculated in pedogram measurements. Taping was performed along the medial arch in accordance with the“I”form stabilization technique recommended in the literature. At the end of the study, it was determined that acute kinesiotape application used to improve balance and walking activities in children with CP did not create a significant difference.