Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, 36 No'lu Ertuğrul Eğitim Aile Sağlığı birimine başvuran 40-65 yaş arası bireylerde kardiyovasküler risk skorunun hesaplanması, lipid profili ve statin kullanım durumunun değerlendirilmesi
Bursa Uludağ Üniversity Faculty of Medicine, calculation of cardiovascular risk score in individuals aged 40-65 who applied to the Ertuğrul Education Family Health Unit No. 36, lipid profile and evaluation of statinuse
- Tez No: 976573
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİS ÖZÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, kardiyovasküler risk, dislipidemi, statin, birinci basamak, Family medicine, cardiovascular risk, dyslipidemia, statin, primary care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, birinci basamak sağlık hizmetine başvuran 40-65 yaş arası yetişkinlerde kardiyovasküler risk profillerinin, lipid değerlerinin ve statin kullanım durumlarının bütüncül biçimde değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi 36 Nolu Ertuğrul Eğitim Aile Sağlığı Birimine 01.10.2024– 31.12.2024 tarihleri arasında başvuran, 40–65 yaş aralığındaki 185 birey üzerinde yürütülmüştür. Veriler, anket formu ve laboratuvar sonuçlarından elde edilmiş; istatistiksel analizler SPSS 28.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kardiyovasküler risk düzeyleri SCORE tablosu ile hesaplanmış, ilaç uyumu ise MARS-5 ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %64,9'ukadındır ve yaş ortalaması 52,6±7,9 yıldır. LDL kolesterol düzeyinin 100 mg/dL üzerinde olması dislipidemi olarak kabul edildiğinde, bireylerin %82,2'sinde dislipidemi saptanmıştır. Statin reçete edilme oranı %21,6, statin kullanım oranı ise %24,3 olarak belirlenmiştir. SCORE değerlendirmesine göre katılımcıların %84,3'ü düşük risk grubunda (≤%10 altı), %15,7'si ise yüksek risk grubunda (≥%10 ve üzeri) yer almıştır. Yüksek risk grubundaki bireyler daha ileri yaşta olup; bu grupta sigara kullanımı, düşük eğitim düzeyi ve emeklilik oranları anlamlı düzeyde daha yüksektir. Statin tedavisi başlama sıklığı düşük risk grubunda daha düşük bulunmuştur. İlaç uyumu açısından risk grupları arasında anlamlı bir farklılık olmamakla birlikte, yüksek risk grubundaki bireylerin son bir yılda statin kullanım oranı daha yüksektir. Sonuç: Bu çalışma, birinci basamak sağlık hizmetine başvuran 40–65 yaş arası bireylerde dislipidemi sıklığının oldukça yüksek olduğunu, LDL kolesterol düzeylerinin büyük ölçüde hedef değerlerin üzerinde seyrettiğini ve statin kullanım oranlarının yetersiz kaldığını ortaya koymaktadır. Ayrıca kardiyovasküler risk skoru düşük olanlarda dahi dislipidemi görülebilmesi, erken tanı ve düzenli takip süreçlerinin önemini vurgulamaktadır. Elde edilen bulgular, birinci basamakta x koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve statin tedavisine yönelik farkındalığın artırılması gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to comprehensively evaluate cardiovascular risk profiles, lipid values, and statin usage among adults aged 40-65 seeking primary healthcare services. Materials and Methods: This study, characterized by its descriptive and cross-sectional design, was conducted on a sample of 185 persons aged 40–65 who visited the Ertuğrul Education Family Health Unit No. 36 at Bursa Uludağ University Faculty of Medicine in 01.10.2024 and 31.12.2024. Data were obtained from questionnaire forms and laboratory results; statistical analyses were performed using SPSS version 28.0. Cardiovascular risk levels were calculated using the SCORE table, and medication adherence was assessed using the MARS-5 scale. Results: Based on the results of research, females made up 64.9% of the sample, and the participants had an average age of 52.6 years (SD ± 7.9). Dyslipidemia was detected in 82.2% of individuals when LDL cholesterol levels above 100 mg/dL were considered dyslipidaemia. . The statin prescription rate was 21.6%, and the statin usage rate was 24.3%. According to the SCORE assessment, 84.3% of the participants were categorized as belonging to the low-risk group (≤10%), whereas 15.7% fell into the high risk group (≥10%), while 15.7% were in the high risk group (≥10%). Individuals in the high risk group were older; smoking prevalence, low educational level, and retirement rates were significantly higher within this cohort . The frequency of starting statin treatment was reduced within the cohort categorized as low-risk . Although adherence to medication use did not show meaningful variation across the xii risk groups, the rate of statin use in the past year was higher among individuals in the high-risk group. Conclusion: This research highlights the widespread occurrence of dyslipidemia is quite high among individuals aged 40–65 who seek primary care, that LDL cholesterol levels are largely above target values, and that statin use rates are inadequate. Furthermore, the fact that dyslipidemia can be observed even in those with low cardiovascular risk scores emphasises the importance of early diagnosis and regular follow-up. The findings indicate the need to strengthen primary preventive healthcare services and raise awareness of statin treatment.