Biyolojik afet olarak salgın: Acil yardım ve afet yönetimi bölümü öğrencilerinin salgın bilgi düzeyleri ve Covid-19 farkındalıkları
Epidemic as a biological disaster: Epidemic knowledge levels and Covid-19 awareness of emergency aid and disaster management department students
  1. Tez No: 976651
  2. Yazar: ŞAKİR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, Afetler, COVID 19, Salgın hastalıklar, Disaster management, Disasters, COVID 19
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlığın varoluşundan bu yana hastalık yapıcı mikroorganizmalarla sürekli bir etkileşim içinde olmuştur. Bu etkileşim modernleşmeyle birlikte bulaşıcı hastalıkların daha kolay ve hızlı yayılmasına neden olmuştur. Biyolojik afet olarak salgın hastalıkların geçmiş tarihine baktığımızda Kara Veba, Çiçek Hastalığı, İspanyol gribi, AIDS ve Üçüncü Veba Salgını gibi birçok bulaşıcı hastalık olmuştur. Yakın geçmişte de Çin'in Wuhan bölgesinde ortaya çıkan, tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen COVİD-19 salgını gerçekleşmiştir. COVİD-19 dünyada birçok insanın ölümüne, ekonomik durgunluğa ve dünyada toplumların alışkanlıkların değişmesine neden olmuştur. Bu durumda insanlarda travmatik stres bozukluklarına sebep olmuştur. Bu araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Öğrencilerinin COVİD 19 Pandemi sürecinde Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Aydın ve arkadaşları (2012) tarafından geliştirilmiş Travmatik Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcıların farklı demografik özellikleri ile Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Son olarak da çalışmadan çıkan bulgulara yer verilmiştir. Bu bulgular değerlendirilerek sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since the dawn of humanity, humanity has been in constant interaction with disease-causing microorganisms. This interaction, along with modernization, has led to the easier and faster spread of infectious diseases. Looking at the history of epidemics as biological disasters, there have been many infectious diseases such as the Black Death, Smallpox, Spanish flu, AIDS, and the Third Plague. More recently, the COVID-19 pandemic, which originated in Wuhan, China, has affected the entire world and our country. COVID-19 has caused numerous deaths, economic stagnation, and changes in social habits worldwide. In this case, it has caused traumatic stress disorders in people. This study aims to examine the symptoms of Post-Traumatic Stress Disorder among Çanakkale Onsekiz Mart University Emergency Aid and Disaster Management students during the COVID-19 pandemic. For this purpose, the Post-Traumatic Stress Disorder Symptom Scale, developed by Aydın et al. (2012), was administered. The relationship between the participants' demographic characteristics and Post-Traumatic Stress Disorder symptoms was examined. Finally, the findings of the study are presented. These findings are evaluated, and conclusions and recommendations are presented.