On the relationship between form and content in Adorno's political aesthetics
Adorno'nun siyasal estetiğinde biçim ve içerik arasındaki ilişki
  1. Tez No: 976685
  2. Yazar: BARIŞ YAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JAMES GRIFFITH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat felsefesi, Siyaset felsefesi, Art philosophy, Political philosophy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Adorno'nun estetiğini biçim ve içerik arasındaki diyalektik ilişki üzerinden incelemektedir. Düşünürün sanat felsefesinin merkezinde yer alan bu ilişkinin açıklanması için öncelikle Aydınlanmanın Diyalektiği'ndeki Aydınlanma eleştirisi ele alınmakta; burada mimesis, felsefi hakikat ve estetik hakikat kavramları Adorno'nun estetik yaklaşımının temel dayanakları olarak ortaya konulmaktadır. Ardından, biçimin“tortulaşmış içerik”olarak kavranışı ve içerikle ayrılmaz bağının hakikat içeriğinin ortaya çıkışındaki rolü tartışılmaktadır. Edebiyat (Hölderlin, Kafka, Beckett) ve müzik (Schoenberg, Stravinsky, Wagner) üzerine yapılan örnek incelemeler, Adorno'nun bu kuramsal çerçeveyi farklı sanatsal pratiklere nasıl uyguladığını göstermekte ve biçim ile içeriğin tarihsel olarak aracılı olduğunu ortaya koymaktadır. Tezin son bölümünde, bu kuramsal çerçevenin siyasal yansımaları ele alınmakta; kültür endüstrisi kavramı ve siyasal sanat tartışmaları üzerinden Adorno'nun sanatın politik işlevine bakışı değerlendirilmektedir. Adorno çoğu zaman doğrudan siyasal mesaj içeren eserleri eleştirse de, bu tez onun kavramsal siyasal içerik barındıran eserlerde estetik değer bulduğu“gri alanları”da belgelemektedir. Bulgular, Adorno'nun estetiğinin karmaşık, esnek ve diyalektik karakterini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates Adorno's aesthetics with a particular focus on the dialectical relationship between form and content, a problem that lies at the core of his philosophy of art and its political implications. The study begins with an examination of Adorno and Horkheimer's critique of enlightenment in Dialectic of Enlightenment, where the concepts of mimesis, philosophical truth, and aesthetic truth are introduced as the foundation of Adorno's aesthetics. It then develops into a detailed analysis of Adorno's account of form and content, highlighting their inseparability and role in the emergence of truth content. Case studies on literature (Hölderlin, Kafka, Beckett) and music (Schoenberg, Stravinsky, Wagner) illustrate how Adorno applies this framework to different artistic practices, showing how form and content are historically mediated. The political implications of this theory are then discussed, particularly through Adorno's reflections on the culture industry and on politically engaged artworks. While Adorno often criticizes art that contains direct and conceptual political messages, this thesis documents“gray areas”in which he finds aesthetic value in works with conceptual political content. The findings reveal the complexity, flexibility, and dialectical character of Adorno's aesthetics.