Surveillance and the lifeworld: Lived experience in policed spaces in Rumeli Hisarüstü, Istanbul
Gözetim ve yaşam dünyası: Rumeli Hisarüstü, İstanbul'un yaşantısal deneyimi
  1. Tez No: 976691
  2. Yazar: AYŞE ŞİRİN ÇAKMAKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR HACISOFTAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Antropoloji, Sociology, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Husserl fenomenolojisi, Otoetnografi, Sosyal antropoloji, Husserl phenomenology, Autoethnography, Social anthropology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 2016 yılından itibaren başlayan ve Boğaziçi Üniversitesi'ni etkileyen dönüşümlerin sonucunda polis gözetimi altına alınan Rumeli Hisarüstü'nde yürümenin yaşantısal deneyimini araştırıyor. 2016 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde yasal düzende kabul edilen son rektörlük seçimleri gerçekleşti ve 2018 yılından itibaren rektörler Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanmaya başlandı. 2021 yılında Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Melih Bulu'nun atanması, İstanbul'un farklı bölgelerinde, Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerin kampüslerinde geniş çaplı protestolara yol açmıştı. Bu protestolar yoğun bir baskıyla karşılık bulmuş, Rumeli Hisarüstü semti de bu süreçten etkilenmişti. 2021 yılından itibaren Boğaziçi Üniversitesi'nin ve Rumeli Hisarüstü'nün yaşam dünyası geri dönülmez bir biçimde değişti. Bu çalışmada, bir Boğaziçi Üniversitesi mezunu ve eski bir Rumeli Hisarüstülü olarak gözetim pratiklerinin izlerini ve yaşam dünyasının mekânda oluşturduğu şemaların peşine düştüm. Bu yolculukta hermeneutik fenomenoloji, duyusal etnografi ve oto-etnografiyi yöntem olarak kullanmayı hedefledim. Rumeli Hisarüstü'nde belirli hafıza noktalarından oluşan bir güzergâhta tekrar eden yürüyüşler aracılığıyla, bugünkü yaşam dünyası ve mekânda deneyimlenen hâlleri araştırdım. Yürüyüşler, yalnızca kendi deneyimimi değil, insan deneyimini de merkezden uzaklaştırarak beni bitkilere yönlendirdi. Emanuele Coccia'nın sesi, hem kişisel hem de politik bir hakikati ortaya çıkardı: yaşam ısrarcıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the lived experience of walking in Rumeli Hisarüstü, a place that has been surveilled by police enforcement since 2016, amid a series of transformations affecting Boğaziçi University. In 2016, Boğaziçi University held its last rectorate election, and from that point on, rectors have been appointed directly by the President of the Republic of Turkey. In 2021, Melih Bulu's appointment to the rector chair sparked a wide range of protests on campus and in many regions of İstanbul, encompassing multiple universities. This protest was met with heavy repression, and the Rumeli Hisarüstü neighborhood was particularly affected by this process. The lifeworld of Rumeli Hisarüstü and Boğaziçi University irreversibly changed. In this study, I aim to follow the traces of surveillance and patterns of lifeworld in place as a Boğaziçi University alum and a former resident of Rumeli Hisarüstü. I aim to utilize hermeneutic phenomenology, sensory ethnography, and auto-ethnography during my journey. Through repeated walks in Rumeli Hisarüstü, using a route that comprised the designated spots of memory, I researched the lifeworld and lived experience of Rumeli Hisarüstü today. My walks shifted my perspective, decentralizing my experience, and guided me toward plants. Emanuele Coccia's voice led me into a revelation that is both personal and political: life persists.