Yetişkin bireylerde duygu düzenleme becerisi ile duygusal yeme davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between emotion regulation skills and emotional eating behavior in adults
- Tez No: 976692
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: duygu düzenleme, duygusal yeme, emotion regulation, emotional eating
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
“Yetişkin Bireylerde Duygu Düzenleme Becerisi İle Duygusal Yeme Davranışı Arasındaki İlişki”Bu araştırmada yetişkin bireylerde duygu düzenleme becerileri, duygusal yeme davranışı ve beden kitle indeksi (BKİ) arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmada sosyodemografik bilgi formu, Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DDBÖ) ve Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) kullanılmıştır. Bu çalışma nicel bir çalışma olup sonuçları SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, kadınların duygusal yeme puanlarının erkeklerden anlamlı derecede yüksek olduğu (p < 0,001), BKİ açısından da kadınların daha düşük değerlere sahip olduğu bulunmuştur (p < 0,05). Medeni durum değişkenine göre yalnızca duygu düzenleme becerilerinde farklılık saptanmış, boşanmış/dul bireylerin bekar bireylere kıyasla daha yüksek puanlara sahip olduğu görülmüştür (p < 0,05). Eğitim, romantik ilişki, çalışma, mola ve vardiya durumu ile sigara, alkol ve psikiyatrik ilaç kullanımı açısından anlamlı bir farklılık elde edilmemiştir (p > 0,05). Ancak psikiyatrik/psikolojik destek alan bireylerin duygusal yeme puanlarının almayanlara kıyasla anlamlı biçimde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p < 0,05). Korelasyon analizleri, duygusal yeme ile duygu düzenleme becerileri arasında negatif (p < 0,001), duygusal yeme ile BKİ arasında ise pozitif yönlü (p < 0,001) anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Duygu düzenleme ile BKİ arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p > 0,05). Aracılık analizinde, duygu düzenlemenin BKİ üzerindeki doğrudan etkisi anlamlı bulunmazken (p > 0,05), bu ilişkinin duygusal yeme aracılığıyla dolaylı olarak anlamlı biçimde gerçekleştiği saptanmıştır (p < 0,05). Bulgular, duygu düzenleme becerilerinin duygusal yeme ve BKİ açısından önemli bir değişken olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
“The Relationship Between Emotion Regulation Skills and Emotional Eating Behavior in Adults”This study examined the relationships between emotion regulation skills, emotional eating behavior, and body mass index (BMI) in adults. A sociodemographic information form, the Emotion Regulation Skills Scale (EDS), and the Emotional Eating Scale (EES) were used in the study. Analyses revealed that women had significantly higher emotional eating scores than men (p < 0.001), while men had higher BMI values than women (p < 0.05). Differences were found only in emotion regulation skills based on marital status, with divorced/widowed individuals having higher scores compared to single individuals (p < 0.05). No significant differences were found in terms of education, romantic relationships, employment, break and shift work, or smoking, alcohol, or psychiatric medication use (p > 0.05). However, individuals receiving psychiatric/psychological support had significantly higher emotional eating scores than those not receiving support (p < 0.05). Correlation analyses revealed a negative (p < 0.001) relationship between emotional eating and emotion regulation skills, and a positive (p < 0.001) relationship between emotional eating and BMI. No significant relationship was found between emotion regulation and BMI (p > 0.05). A mediation analysis found that while the direct effect of emotion regulation on BMI was not significant (p > 0.05), this relationship was significantly mediated indirectly through emotional eating (p < 0.05). The findings indicate that emotion regulation skills are an important variable in terms of emotional eating and BMI.