Nüfus ve temettuat kayıtlarına göre Akşehir Sancağı İshaklı Kazasına bağlı mandıra, Dort, Karapınar, Nefsi Kasaba, İn, Gedil ve Deresinek köylerinin sosyo-ekonomik durumu
Socio-economic status of dairy, Dort, Karapınar, Nefsi Kasaba, In, Gedil and Deresinek Villages of İshaklı district of Akşehir Sanjak according to population and dividend records
- Tez No: 976784
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAKİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Durum, Hayvancılık, İshaklı, Tarım, Vergi, Agriculture, Animal Husbandry, Economic Situation, İshaklı, Tax
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devletinin en önemli gelir kaynaklarından biri vergilerdir. Tanzimat ile birlikte vergiler konusunda yeni düzenlemeler yapılmıştır. Sayıları ve türleri belirlemek amacıyla temettü sayımları yapılmış, daha sade ve anlaşılır bir hale getirilmiştir. Temettuat defterinde toplanmış olan sayım kayıtları bölgede bulunan kimselerin mal, mülk, hayvan, arazi, tarım ürünü vb. varlıklarının miktarları hakkında bilgi vermektedir. Bu çalışmanın amacı Konya vilayetine bağlı Akşehir sancağına tabi bulunan İshaklı kazasının Mandıra, Dort, Karapınar, Nefsi Kasaba, İn, Gedil ve Deresinek karyelerinin sosyo-ekonomik durumlarının incelenmesidir. Değerlendirme yapabilmek için temettuat kayıtları ve nüfus defterlerinin transkriptleri tablo ve grafik yöntemiyle çalışmamız içerisinde yer almaktadır. Çalışmamızın kapsamını ise incelemiş olduğumuz 7 köydeki H. 1260/61 yıllarında yaşamış olanların hane reis isimleri, lakapları, meslekleri, ödenen vergi türleri, gelir miktarları ve mal varlıkları oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important sources of income for the Ottoman Empire was taxes. With the Tanzimat, new regulations were made regarding taxes. In order to determine the a mount sand types, temettuat counts were made and made simpler and more under standable. The census records collected in the temettuat book provide information about the amount of assets, property, animals, land, agriculturalproducts, etc. ofthepeople in theregion. The aim of this study is to examine the socio-economic conditions of Mandıra, Dort, Karapınar, Nefsi Kasaba, İn, Gedil and Deresinek villages of İshaklı district, which is subject to Akşehir Sanjak of Konya province. In order to make an evaluation, transcripts of temmettuat record sand population registers are included in our study with table and graphicmethods. The scope of our study consists of the names of the heads of house holds, their nicknames, professions, types of taxespaid, income amount sand assets of tho sew holived in 1260/61 AH in the 7 villages we examined.