Hemoptizi ile başvuran malign/non-malign olgularda bronşiyal arter embolizasyonu tedavi başarısı ve 6 aylık takip sonuçları
Bronchial artery embolization in patients presenting with hemoptysis: Embolization success in malignant and non-malignant cases and six-month follow-up outcomes
  1. Tez No: 976864
  2. Yazar: DERYA SÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÜNSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bronşiyal arter embolizasyonu, embolizasyon başarısı, hemoptizi, malignite, tekrar kanama, Bronchial artery embolization, embolization success, hemoptysis, malignancy, recurrence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Bu çalışmada hemoptizi nedeniyle başvuran ve bronşiyal arter embolizasyonu (BAE) uygulanan benign ve malign olguların karşılaştırılması, işlem başarısının değerlendirilmesi ve hastaların 6 aylık takip sonuçlarının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma ayrıca, hemoptizi nüksü gelişimiyle ilişkili klinik, radyolojik ve anjiyografik faktörleri araştırmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Ocak 2020-Haziran 2024 tarihleri arasında hemoptizi nedeniyle BAE uygulanan toplam 109 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, eşlik eden hastalıklar, radyolojik ve anjiyografik bulgular, embolizasyon sırasında kullanılan ajanlar ve işlem sonrası takip verileri analiz edilmiştir. Hemoptizi miktarı güncel veriler ışığında masif (>200 mL/24 saat) ve non-masif (<200 mL/24 saat) olarak sınıflandırılmıştır. Nüks hemoptizi; işlem sonrası 30 gün içinde erken, 1–6 ay içinde veya sonrasında geç dönem nüks olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 yazılımı ile yapılmış, kategorik veriler için Ki-kare ve gerektiğinde Fisher's Exact Test, sürekli veriler için Kolmogorov-Smirnov ve Mann-Whitney U testleri uygulanmıştır. Hemoptizisiz sağkalım Kaplan-Meier ve log-rank testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 109 hastanın 69'u (%63,3) benign, 40'ı (%36,7) malign etiyolojiye sahipti. En sık görülen benign neden %45,9 ile bronşektazi veya tüberküloz sekelleriydi. Diğer benign nedenler arasında pnömoni, aspergilloma ve pıhtılaşma bozuklukları yer aldı. Malign olguların büyük çoğunluğunu ise akciğer karsinomları oluşturdu. Hemoptizi nüksü toplam 41 hastada (%37,6) izlendi. Bu hastaların 22'si benign (%31,9), 19'u malign (%47,5) gruptandı. Nüks gelişen olguların %53,7'sinde (n=22) erken dönemde (ilk 30 gün içinde), %46,3'ünde (n=19) ise geç dönemde (30. günden sonra) tekrar kanama gözlendi. Her ne kadar nüks oranı malign grupta daha yüksek olsa da, 2. kez embolizasyon gereksinimi benign olgularda anlamlı olarak daha fazlaydı (benign %40,9 vs. malign %10,5; p=0,029). Bu durum benign patolojilerin daha uzun yaşam süresi ve kanama kaynağının kalıcılığı ile ilişkili olabilir. Nüks gelişen hastaların %26,8'ine (n=11) ikinci embolizasyon işlemi uygulandı. Hemoptizisiz sağkalım süresi malign grupta belirgin şekilde daha kısa olup, benign gruptaki hastalara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı fark göstermekteydi (p=0,003). Radyolojik incelemelerde; benign grupta daha çok tek taraflı bronşektatik değişiklikler, malign grupta ise bilateral buzlu cam opasiteleri ve konsolidasyonlar öne çıkmaktaydı. Anjiyografik olarak her iki grupta da ekstravazasyon, tortüozite ve hipervaskülarite sık görülmekle birlikte, gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0,227). Çalışmamızda benign grupta ortalama hemoptizi free period 5,32±1,04 ay, malign grupta ise 1,68±0,38 ay olarak saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,003). İşlem sonrası komplikasyonlar sınırlı sayıda hastada gözlendi. En sık komplikasyon gastrointestinal sistem semptomlarıydı (n=5, %4,5). Bunun dışında göğüs ağrısı (n=2), spinal arter iskemisine bağlı parapleji (n=2) ve bir olguda intraventriküler hemoraji izlendi. İşleme bağlı erken mortalite 4 hastada (%3,7) gözlendi; bu hastalar embolizasyonu takiben ilk 4 gün içerisinde kaybedildi. Sonuç: BAE işlemi, hem benign hem de malign olgularda teknik olarak yüksek başarı oranına sahip, hızlı ve etkili bir tedavi seçeneğidir. Ancak malign olgularda nüks oranı daha yüksek olup, uzun dönemli başarı şansı daha düşüktür. Bu nedenle malign olgularda yakın izlem ve gerekirse tekrar embolizasyon ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Benign olgularda daha sık tekrar embolizasyona gerek duyulmakla birlikte, bu olgularda da hemoptizisiz sağkalım süresi göreceli olarak daha uzundur. Embolizasyon sonrası komplikasyon oranı düşüktür ve işlem genel olarak güvenlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aimed to compare benign and malignant cases that underwent bronchial artery embolization (BAE) due to hemoptysis, evaluate the success of the procedure, and analyze the 6-month follow-up outcomes. Additionally, it sought to investigate clinical, radiological, and angiographic factors associated with recurrent hemoptysis. Materials and Methods: This retrospective study included 109 patients who underwent BAE for hemoptysis between January 2020 and June 2024. Demographic data, comorbidities, radiological and angiographic findings, embolic agents used, and post-procedure follow-up outcomes were analyzed. Hemoptysis volume has been classified, in light of current data, as massive (>200 mL/24 hours) and non-massive (<200 mL/24 hours). Recurrence within 30 days after embolization was defined as early, while recurrence between 1–6 months or later was classified as late. Statistical analyses were performed using SPSS 25.0. Chi-square or Fisher's Exact Test was used for categorical variables, and the Kolmogorov-Smirnov and Mann-Whitney U tests were applied for continuous variables as appropriate. Hemoptysis-free survival was analyzed using Kaplan-Meier and log-rank tests. Results: Among the 109 patients included in the study, 69 patients (63.3%) had benign and 40 patients (36.7%) had malignant etiologies. The most common benign cause was bronchiectasis or sequelae of tuberculosis (45.9%), followed by pneumonia, aspergilloma, and coagulation disorders. Among the malignant cases, lung carcinoma was the predominant etiology. Recurrent hemoptysis was observed in 41 patients (37.6%). Of these, 22 patients were from the benign group (31.9%) and 19 patients were from the malignant group (47.5%). Early recurrence (within 30 days) occurred in 22 patients (53.7%), whereas late recurrence (after 30 days) was seen in 19 patients (46.3%). Although recurrence was more frequent in the malignant group, the need for a second embolization was significantly higher in benign patients (40.9% vs. 10.5%, p=0.029), suggesting that benign pathologies may require repeated intervention due to prolonged survival or persistent source of bleeding. In total, 11 patients (26.8% of those with recurrence) underwent repeat embolization. The mean hemoptysis-free survival was lower in the malignant group compared to the benign group (p=0.003), indicating a poorer long-term outcome in malignancy-related hemoptysis. Radiological findings showed that bilateral ground-glass opacities and consolidation were more common in malignant cases, while unilateral bronchiectatic changes were dominant in benign cases. Angiographic findings such as extravasation, tortuosity, and hypervascularity were commonly observed in both groups, though no significant difference was noted (p=0,227). In our study the mean hemoptysis-free period was 5,32±1,04 months in the benign group and 1,68±0,38 months in the malignant group, and this difference was statistically significant (p=0,003). Complications were reported in a small subset of patients. Gastrointestinal symptoms were the most frequently observed (n=5, 4.5%). Other complications included chest pain (n=2), spinal artery ischemia with resulting paraplegia (n=2), and one case of intraventricular hemorrhage. Early mortality related to the procedure was documented in 4 cases (3.7%), with death occurring within the first 4 days post-procedure. Conclusion: BAE is a technically successful, rapid, and effective treatment option in both benign and malignant cases of hemoptysis. However, recurrence is more frequent in malignant cases, and long-term success is limited. Therefore, closer follow-up and the possibility of re-embolization should be considered in malignant cases. Although benign cases more frequently required repeat embolization, hemoptysis-free survival was relatively longer in this group. The complication rate after embolization was low, and the procedure was generally safe.