Torakoskopik cerrahide ultrasonografi kılavuzluğunda erektör spina ve yüzeyel serratus anterior plan bloklarının hasta kontrollü analjezi yöntemi ile karşılaştırılması
Comparison of ultrasonography-guided erector spinae and superficial serratus anterior plane blocks in thoracoscopic surgery with patient-controlled analgesia method
  1. Tez No: 811349
  2. Yazar: BARIŞ DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR HATİCE AKBUDAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: postoperatif analjezi yönetimi, hasta kontrollü erektör spina plan bloğu, hasta kontrollü yüzeyel serratus anterior plan bloğu, video yardımlı torakoskopik cerrahi, Post-operative analgesia management, patient-controlled erector spinae plane block, patient-controlled superficial serratus anterior plane block, video-assisted thoracoscopic surgery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) sonrası analjezi yönetiminde kullanılan rejyonel tekniklerden erektör spina plan bloğu (ESPB) ile serratus anterior plan bloğu (SAPB); paravertebral blok (PVB) ve torakal epidural analjeziye (TEA) kıyasla komplikasyon oranı düşük, uygulaması basit, ultrasonografi (USG) eşliğinde yapılan interfasyal plan bloklarıdır. ESPB ilk olarak Forero ve ark. tarafından 2016 yılında tanımlanmıştır. Torakal bölgede analjezi sağlamak için T5 vertebra seviyesinden uygulanmaktadır. SAPB ilk olarak Blanco ve ark. tarafından 2013 yılında tanımlanmıştır. Beşinci kosta seviyesinden uygulanan bu blok esas olarak lateral göğüs duvarının üst ve orta torasik dermatomlarını bloke eder. Bu çalışmanın amacı, VATS sonrası analjezi yönetiminde ESPB ve SAPB'nin analjezik etkinliklerini karşılaştırmaktır. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurul onayı (08.02.2022 tarihli 3 karar no.lu) ve hasta onamları alındıktan sonra genel anestezi altında elektif VATS cerrahisi planlanan 50 hasta (18-70 yaş arası) çalışmaya dahil edildi. Hastalar bilgisayar randomizasyon programı yardımıyla Grup ESPB (n=25) ve Grup SAPB (n=25) olmak üzere iki gruba ayrıldı. ESPB grubundaki hastalara indüksiyon sonrası cerrahi öncesi T5 seviyesinden kateter yerleştirilerek 30 ml % 0.25 bupivakain verildi. SAPB grubundaki hastalara indüksiyon sonrası cerrahi öncesi beşinci kosta seviyesinden serratus kasının yüzeyel fasyasına kateter yerleştirilerek 30 ml % 0.25 bupivakain verildi. Her iki gruptaki hastalara, postoperatif dönemde NRS skoru ≥3 olduğunda, ESPB ve SAPB kateterlerinden hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı ile %0,125'lik bupivakain infüzyonu başlandı. İntraoperatif fentanil kullanımı, postoperatif ilk 24 saatte her iki grubun NRS skorları, kurtarma analjezisi olarak morfin kullanımı, HKA cihazına bağlanma zamanı ve komplikasyonlar kaydedildi. ESPB grubunda intraoperatif fentanil tüketimi anlamlı olarak düşük bulundu (p0.05). Her iki grupta da istirahat ve öksürükle postoperatif NRS skorları zamanla azalmıştır (p0.05). Her iki grupta işlem sırasında herhangi bir komplikasyon görülmedi. Sonuç olarak; yaptığımız çalışma ESPB uygulamasının intraoperatif analjezi yönetiminde SAPB'den daha etkin olduğunu, postoperatif analjezi yönetiminde her iki bloğun benzer etkinlikte analjezi sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Erector Spinae Plane Block (ESPB) and Serratus Anterior Plane Block (SAPB), which are used in analgesic management of Video Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS), are the interfascial plan blocks done with the assistance of ultrsonography and have lesser complication rates and more simple applicability relative to Paravertebrale Block (PVB) and Thoracic Epidural Analgesia (TEA). ESPB was first defined and described by Forero et al. in 2016. It should be administered at the T5 vertebrae level to provide analgesia in the thoracic region. SAPB was first defined and described by Blanco et al. in 2013. This block, applied at the level of the fifth rib, mainly blocks the upper and middle thoracic dermatomes of the lateral chest wall. The aim of this study is to compare the analgesic efficacy of ESPB and SAPB in analgesia management after VATS. After obtaining the approval of Pamukkale University Faculty of Medicine ethics committee (decision no:3 dated 08.02.2022) and patient consent, 50 patients (18-70 years old) who were planned for elective VATS surgery under general anaesthesia were included in the study. The patients were divided into two groups as Group ESPB (n=25) and Group SAPB (n=25) with the help of computer randomization program. After induction, a catheter was placed at the T5 level and 30 ml of 0.25% bupivacaine was administered to the patients in the ESPB group prior to the surgery. After induction, a catheter was placed in the superficial fascia of the serratus muscle at the level of the fifth rib and 30 ml of 0.25% bupivacaine was administered to the patients in the SAPB group prior to the surgery. Patients in both groups were started with patient-controlled analgesia (PCA) and 0.125% bupivacaine infusion from the ESPB and SAPB catheters when the NRS score was ≥3 post-operatively. Intra-operative fentanyl use, NRS scores of both groups in the first 24 hours post-operatively, use of morphine as rescue analgesia, PCA attachment time, and complications were recorded. Intra-operative fentanyl consumption was found to be significantly lower in the ESPB group (p0.05). In both groups, post-operative NRS scores decreased over time with rest and cough (p0.05). No complications were observed during the procedure in either group. Our study shows that ESPB is more effective than SAPB in intraoperative analgesia management, and both blocks provide analgesia with similar effectiveness in postoperative analgesia management.