GROW modeline dayalı koçlukla desteklenen oryantasyon programının hemşirelerde işten ayrılma niyeti, örgütsel bağlılık ve performans düzeyine etkisi
The effect of an orientation program supported by coaching based on the GROW model on nurses' intention to leave, organizational commitment, and performance level
- Tez No: 976878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADALET KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, koçluk, çalışan performansı, örgütsel bağlılık, işten ayrılma, Nurse, coaching, employee performance, organizational commitment, intention to leave
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, GROW modeline dayalı koçlukla desteklenen oryantasyon programının hemşirelerde işten ayrılma niyeti, örgütsel bağlılık düzeyi ve performans düzeyine etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç yöntem: Girişim ve kontrol gruplu yarı deneysel olarak Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Mart 2023-Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada hemşirelerle görüşmeler yapılarak koçluk öncesi hazırlık oryantasyon eğitimi konuları belirlendi. Kuruma yeni başlayan hemşirelerden 35 deney, 35 kontrol grubu çalışmaya alındı. Hem kontrol hem girişim grubunda oryantasyon eğitimine başlamadan önce Bilgi Formu ve Uyum Performans Ölçeği uygulandı. Her iki gruptaki hemşirelerin üç ay sonra tanımlayıcı verileri, İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Çalışan Performans Ölçeği uygulanarak toplandı. Girişim grubu hemşirelerine koçluk destekli oryantasyon eğitimi, yüzyüze koçluk seansı ve telefon görüşmesi yapıldı. Veri analizinde, tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi, normal dağılmayan verilerde, Mann Whitney U testi yapıldı. Sosyodemografik özelliklerle ölçek puan ortalamaları arasında Sperman Korelasyonuna bakıldı. Ölçeklerin Cronbach alfa değerleri hesaplandı. Bulgular: Çalışan Performans Ölçeği puan ortalaması girişim grubu hemşirelerde kontrol grubu hemşirelere göre anlamlı düzeyde yüksekti (p<0,05). İşten Ayrılma Niyeti ve Örgüte Bağlılık Ölçeği puan ortalamalarında gruplar arasında fark yoktu (p>0,05). Sonuç: GROW Modeline dayalı koçluk destekli oryantasyon eğitiminin hemşirelerde çalışan performansını olumlu etkilediği saptandı. Hemşirelerin oryantasyonunda koçluk destekli eğitimlerin verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the effect of an orientation program supported by coaching based on the GROW model on nurses' intention to leave, organizational commitment, and performance levels. Methods: The study was conducted as a quasi-experimental research with intervention and control groups at Atatürk Training and Research Hospital between March 2023 and January 2025. In the initial phase, interviews were conducted with nurses to determine the topics of the pre-coaching orientation training. A total of 70 newly recruited nurses were included in the study, with 35 assigned to the intervention group and 35 to the control group. Before starting the orientation training, both groups completed the Information Form and the Adaptation Performance Scale. Three months later, data were collected again using the Descriptive Information Form, Turnover Intention Scale, Organizational Commitment Scale, and Employee Performance Scale for both groups. Nurses in the intervention group received coaching-supported orientation training, including face-to-face coaching sessions and telephone consultations. For data analysis, descriptive statistics and chi-square tests were used; for non-normally distributed data, the Mann–Whitney U test was applied. The relationships between sociodemographic characteristics and scale mean scores were analyzed using Spearman's correlation coefficient. Cronbach's alpha values were calculated for the reliability of the scales. Results: The mean score of the Employee Performance Scale was significantly higher among nurses in the intervention group compared to those in the control group (p<0.05). There was no significant difference between the groups in the mean scores of the Turnover Intention Scale and the Organizational Commitment Scale (p>0.05). Conclusion: The coaching-supported orientation program based on the GROW model positively influenced nurses' performance. It is recommended to implement coaching-supported orientation programs in the onboarding process of newly recruited nurses.