Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki üniversitelerin stratejik planlarında iş sağlığı ve güvenliği politikalarının incelenmesi
Examination of occupational health and safety policies in strategic plans of universities in developed and developing countries
  1. Tez No: 976899
  2. Yazar: YUNUS TAŞDELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Stratejik Plan, Üniversiteler, Gelişmiş Ülkeler, Gelişmekte Olan Ülkeler, Occupational Health and Safety, Strategic Planning in Public Institutions, Strategic Planning, University
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki üniversitelerin stratejik planlarında iş sağlığı ve güvenliği (İSG) politikalarının nasıl ele alındığını inceleyerek, söz konusu politikaların benzerlik ve farklılıklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi yöntemi ile yürütülmüştür. Doküman olarak altı gelişmiş, altı gelişmekte olan ülkelerde bulunan üniversitelerin stratejik planları kullanılmıştır. Araştırmada içerik analizi yöntemi kullanılmış ve seçilen üniversitelerin stratejik planları temalar ve kodlar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda İSG'nin stratejik planlarda İSG'nin stratejik planlarda yer alma durumu (T1), İSG uygulama stratejileri ve yönetim yaklaşımları (T2) ve İSG politikalarının sürdürülebilirlik ve sosyal sorumlulukla ilişkisi (T5) olmak üzere üç temel tema altında yer aldığı belirlenmiştir. Gelişmiş ülkelerdeki üniversitelerin İSG politikalarını daha çok kapsayıcılık, psikososyal güvenlik, çeşitlilik yönetimi, çalışan refahı ve sürdürülebilirlik vizyonu ile ilişkilendirdiğini göstermiştir. Buna karşın gelişmekte olan ülkelerdeki üniversitelerde İSG'nin daha çok fiziksel güvenlik, altyapı iyileştirmeleri ve koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında ele alındığı görülmüştür. Her iki grupta da ortak vurgunun“sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı”oluşturmak olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, gelişmiş ülkelerde üniversitelerin İSG politikaları daha bütüncül, değer temelli ve sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımı yansıtırken, gelişmekte olan ülkelerde İSG'nin daha çok temel güvenlik ve yasal uyum çerçevesinde ele alındığı ortaya çıkmıştır. Bu durum, yükseköğretim kurumlarında İSG'nin yalnızca yasal bir yükümlülük değil, aynı zamanda kurumsal kültür ve sürdürülebilirlik vizyonu ile bütünleşmiş bir politika alanı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how occupational health and safety (OHS) policies are addressed in the strategic plans of universities in developed and developing countries, and to reveal the similarities and differences of these policies. The research was conducted using document analysis, one of the qualitative research methods. The documents consisted of the strategic plans of six universities from developed countries and six universities from developing countries. Content analysis was applied, and the selected strategic plans were evaluated within the framework of themes and codes. The analysis revealed that OHS is addressed under three main themes: the inclusion of OHS in strategic plans (T1), OHS implementation strategies and management approaches (T2), and the relationship between OHS policies, sustainability, and social responsibility (T5). The findings indicated that universities in developed countries integrate OHS policies mainly with inclusiveness, psychosocial safety, diversity management, staff well-being, and sustainability vision. In contrast, universities in developing countries address OHS primarily in terms of physical safety, infrastructure improvements, and preventive health services. In both groups, however, the common emphasis was on creating a“healthy and safe working environment.”In conclusion, universities in developed countries reflect OHS policies in their strategic plans with a more holistic, value-oriented, and sustainability-focused approach, while universities in developing countries address OHS mainly within the framework of basic safety and regulatory compliance. This demonstrates that OHS in higher education institutions is not only a legal requirement but also a policy domain integrated with organizational culture and sustainability vision.