Litotomi pozisyonunda abdominal cerrahi geçirecek hastaların açlık süresinin postoperatif titreme ve deliryum üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of preoperative fasting duration on postoperative shivering and delirium in patients undergoing abdominal surgery in lithotomy position
  1. Tez No: 976903
  2. Yazar: NAZMİYE CEMRE KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÇOPUROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Açlık süresi, Deliryum, Litotomi pozisyonu, Titreme, Delirium, Fasting duration, Lithotomy position, Shivering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, litotomi pozisyonunda abdominal cerrahi uygulanacak hastalarda farklı preoperatif açlık sürelerinin (8–9 saat, 9–10 saat, ≥10 saat) postoperatif titreme ve erken dönem deliryum üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu onayıyla (TÜTF- GOBAEK 2023/90) prospektif olarak dâhil edilen 159 erişkin hastanın %83'ü kadın, %17'si erkekti; ortalama yaş 51,4 ± 14,3 yıl, ortalama VKİ 25,8 ± 3,9 kg m⁻² idi. Preoperatif açlık sürelerine göre üç gruba ayrılan olgularda postoperatif titreme, Crossley–Mahajan Skalası ile 0., 15. ve 30. dakikalarda; erken deliryum ise bCAM ve Deliryum Değerlendirme Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. İkincil değişkenler intraoperatif hipotermi (< 36 °C), kan transfüzyonu, vazopressör-inotrop kullanımı ve anestezi yöntemi idi. Bulgular: Hastaların %67,9'u ASA II, %17,0'sinde intraoperatif hipotermi, %27,7'sinde kan transfüzyonu, %10,1'inde vazopressör-inotrop kullanımı ve %13,2'sinde genel + epidural anestezi uygulandı. Açlık grupları arasında postoperatif ortalama titreme skoru (0. dakikada 1,57 ± 0,80; 30. dakikada 0,35 ± 0,52) ve deliryum insidansı (bCAM %5,7; Deliryum Değerlendirme Ölçeği %4,4) açısından anlamlı fark saptanmadı (p > 0,05). Buna karşın intraoperatif hipotermisi olan hastalarda titreme skoru ≥ 1 görülme oranı 0., 15. ve 30. dakikalarda anlamlı olarak yüksekti (sırasıyla p < 0,001). Kan transfüzyonu alanlarda deliryum insidansı %14,3'e, vazopressör-inotrop kullanılanlarda %43,8'e yükseldi (her ikisi için p < 0,01). Genel + epidural anestezi uygulanan grupta bCAM ile deliryum oranı %19,0 olup genel anestezi grubuna kıyasla anlamlıydı (p = 0,004). Sonuç: Uygun ısıtma, sıvı optimizasyonu ve hemodinamik yönetimin sağlandığı koşullarda preoperatif açlık süresi, postoperatif titreme ve erken deliryum üzerinde bağımsız bir risk faktörü değildir. Buna karşılık intraoperatif hipotermi, kan transfüzyonu, vazopressör-inotrop kullanımı ve kombine anestezi uygulamaları komplikasyon riskini belirgin biçimde artırmaktadır. Çok merkezli, randomize çalışmalar bu bulguları doğrulayarak perioperatif güvenlik protokollerini standartlaştırmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effect of different pre-operative fasting durations (8–9 h, 9–10 h, ≥10 h) on postoperative shivering and early delirium in adult patients undergoing abdominal surgery in the lithotomy position. Methods: After institutional ethics approval (TÜTF- GOBAEK 2023/90) , 159 patients were prospectively enrolled (83 % female; mean age 51.4 ± 14.3 years; BMI 25.8 ± 3.9 kg m⁻²). Patients were grouped by fasting duration. Shivering was recorded with the Crossley–Mahajan Scale at 0, 15 and 30 minutes post-operatively, and early delirium was assessed using both the bCAM and Delirium Assessment Scale. Secondary endpoints included intra-operative hypothermia (< 36 °C), blood transfusion, vaso-pressor/inotrope use and anaesthetic technique. Results: Most patients were ASA II (67.9 %). Intra-operative hypothermia occurred in 17 %, blood transfusion in 27.7 %, vaso-pressor/inotrope use in 10.1 %, and combined general + epidural anaesthesia in 13.2 %. Mean shivering score fell from 1.57 ± 0.80 at time zero to 0.35 ± 0.52 at 30 minutes, with no significant difference between fasting groups (p > 0.05). Overall delirium incidence remained low (bCAM 5.7 %, Delirium Assessment Scale 4.4 %) and did not vary with fasting duration (p > 0.05). In contrast, hypothermic patients showed significantly higher shivering scores at all time points (p < 0.001). Delirium rose to 14.3 % with transfusion and 43.8 % with vaso-pressor/inotrope support (both p < 0.01). Combined general + epidural anaesthesia increased bCAM-defined delirium to 19.0 % versus 3.6 % under general anaesthesia alone (p = 0.004). Conclusion: When active warming, fluid optimisation and haemodynamic control are applied, pre-operative fasting length is not an independent predictor of postoperative shivering or early delirium. Conversely, intra-operative hypothermia, transfusion, vaso-pressor/inotrope therapy and combined anaesthesia markedly heighten these risks. Larger multicentre trials are warranted to refine peri-operative safety protocols and fasting guidelines.