Orta Çağ'da panayırlar ve panayır ekonomisi
Fairs and fair economy in the Middle Ages
- Tez No: 976904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Uluslararası Ticaret, Economics, History, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Geç Ortaçağ, Ticari fuarlar, Late Medieval, Trade fairs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
Özet
Orta Çağ, ya da sıklıkla anıldığı şekliyle“Karanlık Çağ”, Batı Avrupa açısından Roma İmparatorluğu'nun dağılmasının ardından gelen, görece kaotik ve parçalanmış bir dönemi ifade eder. Bu dönemin“karanlık”olarak adlandırılmasının nedeni, Roma'nın merkeziyetçi ve kapsayıcı sisteminin –yolları, kurumları ve hukuk yapısıyla birlikte– çözülmesi, yerini birbirinden kopuk ve etkisi sınırlı yerel güç merkezlerine bırakmasıdır. Bu dönemde Batı Avrupa, kendi içine kapanmış ve dış dünya ile ilişkileri zayıflamış küçük siyasal ve ekonomik birimlere bölünmüştür. Ticaretin büyük ölçüde durma noktasına geldiği, para kullanımının azaldığı ve otarşik ekonomik yapıların ortaya çıktığı bir dönem olmuştur. Tüm bunlara rağmen, o dönemin halkı için ticari ve ekonomik faaliyetler tümüyle ortadan kalkmamıştır. Üretim, tüketim ve alışveriş bir şekilde devam etmiş; birbirinden yalıtılmış bu yerel birimlerin mal değişimini sürdürebilmeleri amacıyla belirli bölgelerde pazarlar ve panayırlar ortaya çıkmıştır. Zamanla bu panayırlar, sadece ticaretin değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik etkileşimin merkezi hâline gelmiş; ticaretin canlanmasında ve paranın yeniden işlev kazanmasında kritik bir rol üstlenmiştir. Bu çalışma, panayırların Orta Çağ Batı Avrupa'sında durma noktasına gelmiş ekonomik hayatı nasıl dönüştürdüğünü ve modern ticaretin temellerinin atılmasında nasıl etkin bir rol oynadığını iktisat tarihi perspektifiyle analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda dönemin sosyal, ekonomik ve toplumsal yapısı analiz edilmiş ve Batı Avrupa'da ekonomik açıdan en etkili yedi panayır seçilip incelenmiştir. Çalışmada, çoğunlukla birincil kaynaklara dayanan ikincil literatür kullanılmış; yerli ve yabancı kaynaklar ile hem klasik hem de güncel kuramsal yaklaşımlar bir araya getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Middle Ages, or as they are often referred to, the“Dark Ages,”represent a relatively chaotic and fragmented period for Western Europe following the disintegration of the Roman Empire. The reason this era is referred to as“dark”lies in the dissolution of Rome's centralized and inclusive system—along with its roads, institutions, and legal framework— being replaced by disconnected local power centers with limited influence. During this period, Western Europe was divided into small political and economic units that became inward-looking and weakened in their relations with the outside world. It was a time when trade largely came to a standstill, the use of money declined, and autarkic economic structures emerged. Nevertheless, commercial and economic activities did not disappear entirely for the people of the time. Production, consumption, and exchange continued in various ways; and in order to sustain the exchange of goods among these isolated local units, markets and fairs emerged in certain regions. Over time, these fairs became centers not only of commerce but also of social and economic interaction; they played a crucial role in the revival of trade and the reactivation of monetary circulation.This study aims to analyze, from the perspective of economic history, how fairs transformed the near-stagnant economic life of medieval Western Europe and played an active role in laying the foundations of modern commerce. In this scope, the social, economic, and communal structures of the period have been examined, and seven of the most economically influential fairs in Western Europe have been selected and studied. The study draws on secondary literature mostly based on primary sources, and combines both domestic and foreign references, integrating classical and contemporary theoretical approaches.