Pelvik inflamatuvar hastalıkta seruloplazmin düzeylerinin tanı, şiddet ve tedavi yanıtı açısından değerlendirilmesi: Gözlemsel bir vaka-kontrol çalışması
Evaluation of ceruloplasmin levels in pelvic inflammatory disease in terms of diagnosis, severity, and treatment response: An observational case-control study
  1. Tez No: 976925
  2. Yazar: SİMGE AYBER KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FİLİZ YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvik inflamatuvar hastalık, seruloplazmin, inflamasyon, biyobelirteç, CRP, NEU/LYM oranı, Pelvic inflammatory disease, ceruloplasmin, inflammation, biomarker, CRP, neutrophil/lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Pelvik İnflamatuvar Hastalıkta Seruloplazmin Düzeylerinin Tanı, Şiddet ve Tedavi Yanıtı Açısından Değerlendirilmesi: Gözlemsel Bir Vaka-Kontrol Çalışması Amaç: Pelvik inflamatuvar hastalık (PIH), kadın üreme organlarının üst segmentlerini etkileyen önemli bir enfeksiyöz patolojidir. Bu çalışmanın amacı, PIH tanısı almış kadınlarda seruloplazmin düzeylerinin klasik inflamatuvar parametrelerle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi, hastalık şiddeti ve tedavi yanıtı ile ilişkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 64 PIH tanılı hasta ile yaş ve özellik açısından benzer 65 sağlıklı kontrol bireyinden oluşan prospektif vaka-kontrol tasarımında gerçekleştirildi. Tüm katılımcılardan tam kan sayımı, CRP, seruloplazmin ve NEU/LYM oranı gibi biyobelirteçler ölçüldü. PIH grubundaki hastalar hastalık şiddetine, tedavi şekline (antibiyotik/cerrahi) ve tedavi yanıtına göre alt gruplara ayrıldı. Elde edilen veriler ileri düzey istatistiksel analizler ile değerlendirildi. Bulgular: Seruloplazmin düzeyleri PIH ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık göstermedi (p=0.7128). Ancak, hastalık şiddeti arttıkça seruloplazmin düzeylerinde belirgin bir artış gözlendi (p=0.0064). Cerrahi müdahale gerektiren ve kısmi iyileşme gösteren olgularda da seruloplazmin düzeyleri anlamlı biçimde yüksek bulundu. ROC analizine göre seruloplazminin tam iyileşmeyi öngörmedeki ayırt edici gücü orta düzeydeydi (AUC=0.60). Sonuç: Seruloplazmin düzeyleri PIH'nin tanısal ayrımında sınırlı olmakla birlikte, hastalık şiddeti ve tedavi yanıtı ile anlamlı ilişkiler göstermiştir. Bu bulgular, seruloplazminin PIH'nin prognozunun takibinde yardımcı biyobelirteç olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Ceruloplasmin Levels in Pelvic Inflammatory Disease in Terms of Diagnosis, Severity, and Treatment Response: An Observational Case-Control Study Objective: Pelvic inflammatory disease (PID) is a major inflammatory disorder affecting the upper genital tract in women. This study aimed to evaluate the serum ceruloplasmin levels in patients diagnosed with PID and to investigate their association with conventional inflammatory markers, disease severity, and therapeutic response. Materials and Methods: A total of 129 women were included in this prospective case-control study—64 with PID and 65 healthy controls. Complete blood count, CRP, ceruloplasmin levels, and NEU/LYM ratios were measured. Patients were classified based on disease severity, treatment modality (antibiotic/surgery), and treatment outcome. Statistical analyses included t-tests, ANOVA, logistic regression, and ROC curves. Results: Ceruloplasmin levels did not significantly differ between the PID and control groups (p=0.7128). However, ceruloplasmin levels increased significantly with disease severity (p=0.0064), and were also higher in patients requiring surgery and those showing partial recovery. ROC analysis indicated moderate predictive performance of ceruloplasmin for complete recovery (AUC=0.60). Conclusion: Ceruloplasmin appears to have limited diagnostic utility in PID but may serve as a supportive biomarker in evaluating disease severity and therapeutic response. Further multicenter prospective studies are warranted to explore its prognostic potential.