Diyarbakır koşullarında farklı sıra arası ve tohumluk miktarlarının burçak (vicia ervilia L. willd.)'ta tohum verimi ile verim komponentlerine etkisi üzerine bir araştırma
An Investigation on the effect of different row spacing and seed rates on seed yield components of bitter vetch (vicia ervilia L. willd) in Diyarbakır conditions
- Tez No: 97693
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET BAŞBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Burçak {Vicia ervilia L. Willd.), Sıra Arası, Tohumluk Miktarı, Tohum Verimi, Bitter Vetch {Vicia ervilia L. Willd. ), Row Spacing, Seeding Rate, Seed Yield
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
VI DİYARBAKIR KOŞULLARINDA FARKLI SIRA ARASI VE TOHUMLUK MİKTARLARININ BURÇAK {Vida ervilia L. Willd.)'TA TOHUM VERİMİ İLE VERİM KOMPONENTLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Efrahim BUR 2000/Sayfa: 43 OZ Bu çalışma 1997-1998 yılları arasında Diyarbakır koşullarında farklı sıra arası mesafeleri (15, 30, 45 ve 60 cm) ve tohumluk miktarlarının (5, 10, 15 ve 20 kg/da ) burçak (Vicia ervilia L. Willd.)'ta tohum verimi ile verim komponentlerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Sıra arası mesafeleri ve tohumluk miktarlarının artışına bağlı olarak tohum veriminde azalma olmuştur. En yüksek tohum verimi 5 kg/da tohumluk miktarı ve 1 5 cm sıra arası mesafesi kombinasyonundan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII AN INVESTIGATION ON THE EFFECT OF DIFFERENT ROW SPACING AND SEED RATES ON SEED YIELD AND YIELD COMPONENTS OF BITTER VETCH {Vicia ervilia L. Willd.) IN DİYARBAKIR CONDITIONS. Efrahim BUR 2000/Page: 43 ABSTRACT This study was conducted between 1997-1998 growing season on experimental Fields of the Deportment of Field Crops of Agriculture at Faculty, Dicle University in Diyarbakır. The main objective of this study is to search suitable row spacing (15, 30, 45 and 60 cm) and seeding rate (5. 10, 15 and 20 kg/da) of Bitter vetch {Vicia ervilia L. Willd.) for Diyarbakır ecological conditions. When row spacing and seeding rate increasing seed yield decreased. The highest seed yield was obtained from 5 kg/da seed rate and 1 5 cm row spacing combination.