Spor bilimleri öğrencilerinin toplumsal cinsiyet tutumlarının incelenmesi
Examination of gender attitudes of sport sciences students
  1. Tez No: 976966
  2. Yazar: CANSU SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, spor bilimleri, ölçek geliştirme, cinsiyet eşitliği, stereotip, Social gender, sports science, scale development, gender equality, stereotype, Gender
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, sporda toplumsal cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Nicel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışma, DeVellis'in (2003) ölçek geliştirme süreçlerini izlemiştir. Türkiye'deki spor bilimleri öğrencileri evren kabul edilerek, kolayda örnekleme yöntemiyle 492 lisans öğrencisinden (261 erkek, 231 kadın) veri toplanmıştır. 43 maddelik soru havuzu oluşturulmuş, uzman görüşleriyle kapsam geçerliği sağlanmış, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleriyle ölçeğin yapısı doğrulanmıştır. Bulgular: Sporda Toplumsal Cinsiyet Ölçeği (STCÖ), 12 maddeden oluşan üç faktörlü (Fırsat Eşitsizliği, Stereotip Yargılar, Eşitlik Algısı) bir yapıya sahiptir. Ölçeğin toplam açıklanan varyansı %62,558, Cronbach Alpha katsayıları 0,785-0,802 arasındadır. Faktör yükleri (0,551-0,842) ve uyum indeksleri (RMSEA: 0,076; CFI: 0,923) ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliğini desteklemektedir. Sonuç: Bu çalışma, spor bilimleri öğrencilerinin toplumsal cinsiyet tutumlarını ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirerek, hem Türkiye'de hem de uluslararası literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. STCÖ'nün üç faktörlü yapısı, toplumsal cinsiyet tutumlarının çok boyutlu doğasını yansıtmakta ve sporun eşitlikçi dönüşümüne katkı sağlama potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was undertaken with the objective of developing a valid and reliable scale pertaining to gender discrimination in sports. Method: The study employed quantitative research methodologies, adhering to DeVellis' (2003) scale development procedures. The research focused on sports science students in Turkey, with data collected from a sample of 492 undergraduate students (261 male, 231 female) through convenience sampling. A question pool comprising 43 items was developed, and content validity was established via expert evaluations. The scale's structure was subsequently validated using exploratory and confirmatory factor analyses. Findings: The Social Gender Scale in Sports comprises 12 items and is characterized by a three-factor structure: Opportunity Inequality, Stereotypical Judgments, and Perception of Equality. The scale accounts for a total explained variance of 62.558%, with Cronbach's alpha coefficients ranging from 0.785 to 0.802. The factor loadings (0.551–0.842) and fit indices (RMSEA: 0.076; CFI: 0.923) substantiate the scale's validity and reliability. Result: This study seeks to enhance both Turkish and international scholarly discourse by developing a valid and reliable instrument to assess the gender attitudes of students in sports science. The three-factor structure of the Gender in Sports Scale encapsulates the multifaceted nature of gender attitudes and holds the potential to facilitate the egalitarian transformation of the sports domain.