Beden eğitimi öğretmenlerinin resim ve müzik öğretmenleri ile liderlik tipleri ve iletişim becerilerinin karşılaştırılması
Comparison of physical education teachers' leadership types and communication skills with art and music teachers
- Tez No: 976965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Tipleri, İletişim, İletişim Becerileri, Leadership, Leadership Types, Communication, Communication Skills Year: 2025 Total
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmenlerinin liderlik tipleri ve iletişim becerilerinin, resim ve müzik öğretmenleri ile karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemi, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı süresince Ağrı ilinde görev yapan 56 Beden Eğitimi, 67 Resim ve 58 Müzik öğretmeninden oluşmaktadır. Katılımcıların seçimi sürecinde, seçkisiz tabakalı örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Bu yöntem araştırma problemi üzerinde etkili olabilecek önemli faktörlerin bulunduğu ve sınırları belirlenmiş bir evrende alt tabakalar veya alt grupların var olduğu durumlarda kullanır (Büyüköztürk, Çakmak, Akgün, Karadeniz ve Demirel, 2008). Bu nedenle öğretmenler“branş”değişkeni üzerinde tabakalandırılmıştır. Resim ve müzik öğretmenlerinin sayısının azlığı bu değişkenler üzerinde yapılacak analizleri zorlaştıracağından orantılı bir şekilde örneklem büyüklüğü belirlenmiştir. Ölçek doldurma, eksik doldurma gibi yaşanabilecek olası veri kaybının önüne geçmek için örneklem sayısı fazla tutulmuştur. Araştırma kapsamında, Kişisel Bilgi Formu, Sınıf İçi Öğretmen Liderlik Ölçeği ve İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği kullanılarak veri toplanmıştır. Sınıf İçi Öğretmen Liderlik Ölçeği Eriş tarafından, İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği ise Korkut tarafından geliştirilmiştir. Araştırma sürecinde toplamda 181 öğretmenden veri alınmış ve her iki ölçekte de veri kaybı yaşanmamıştır. Elde edilen veriler, SPSS programına aktarılmış ve istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Kişisel bilgi formu ile elde edilen veriler frekans ve yüzdelik oranlar ile sunulmuştur.Araştırma bulgularına göre, resim, müzik ve beden eğitimi öğretmenlerinin sınıf içi liderlik tipleri arasında branşa göre anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Ayrıca, bu öğretmenlerin iletişim becerileri arasında da belirgin bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. 2025, 117 sayfa
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the leadership types and communication skills of physical education teachers with art and music teachers. The sample of the study consists of 56 physical education, 67 art and 58 music teachers working in Ağrı province during the 2024-2025 academic year. In the selection process of the participants, the random stratified sampling method was preferred. This method is used in cases where there are important factors that may affect the research problem and there are sub-strata or sub-groups in a universe with defined boundaries (Büyüköztürk, Çakmak, Akgün, Karadeniz and Demirel, 2008). For this reason, teachers were stratified on the“branch”variable. Since the small number of art and music teachers would make it difficult to analyze these variables, the sample size was determined proportionally. The sample size was kept large in order to prevent possible data loss such as scale filling or underfilling. Within the scope of the study, data were collected using the Personal Information Form, In-Class Leadership Scale and Communication Skills Assessment Scale. The In-Class Leadership Scale was developed by Eriş, and the Communication Skills Assessment Scale was developed by Korkut. In the research process, data was collected from a total of 181 teachers and no data loss occurred in either scale. The obtained data was transferred to the SPSS program and evaluated with statistical analyses. The data obtained with the personal information form was presented with frequency and percentage rates. According to the research findings, there was no significant difference between the in-class leadership types of art, music and physical education teachers according to the branch. In addition, it was determined that there was no significant difference between the communication skills of these teachers.