Escherichia coli O157:H7'ye karşı monoklonal antikor geliştirilmesi
Development of monoclonal antibody against to Escherichia coli O157:H7
  1. Tez No: 977000
  2. Yazar: GÖKSU GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM YEŞİLÇİMEN AKBAŞ, DOÇ. DR. FATIMA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Biyoteknoloji, Genetik, Medical Biology, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antikorlar-monoklonal, ELISA, Escherichia coli, Antibodies-monoclonal, Escherichia coli
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Escherichia coli (E. coli), insan ve hayvanların bağırsaklarında yaşayabilen, çubuk şekilli Gram-negatif bakterilerdir. İnsan bağırsak sisteminde çoğunlukla zararsız olsa da bazı E. coli türleri toksin üreterek hastalığa neden olurlar. Özellikle E. coli O157:H7, Shiga benzeri toksin (verotoksin) üreten en önemli suş olup, insana bulaştığında genellikle şiddetli kanlı ishal (dizanteri), abdominal kramplar ve böbrek yetmezliği olarak tanımlanan ciddi ve letal etkili enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu sebeple E. coli O157:H7 kontamine su, gıda kaynaklı ya da insan ve hayvanlarla temas yoluyla bulaşabilen en tehlikeli bakteriler arasında yer almaktadır. Bu nedenle insan sağlığı açısından su ve gıdalarda E. coli O157:H7 bakterisinin tespiti çok önemlidir. Antikora dayalı tanı sistemleri; su, gıda, klinik ve çevre örneklerinde rastlanabilen mikroorganizmaların hızlı ve yüksek hassasiyette tespitinde önemli olan sistemlerdir. Bu sistemlerde kullanılan anahtar moleküller E. coli O157:H7 bakterisini spesifik olarak tanıyan ve bağlanan monoklonal antikorlardır. Bu çalışmada, insan sağlığı açısından gıdalarda E. coli O157:H7 serotipinin tanısına yönelik hibridoma teknolojisini kullanarak yüksek özgünlüğe sahip monoklonal antikorların geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, 6-8 haftalık BALB/c fareler inaktif E. coli O157:H7 bakteri ve LPS yüzey antijeni ile immünize edildi. 15 adet füzyon çalışması sonucunda 10 adet E. coli O157:H7 suşuna spesifik antikor üreten hibridoma hücreleri geliştirildi. Hibridoma hücrelerinin ürettiği monoklonal antikorların karakterizasyon ve saflaştırma çalışmaları gerçekleştirildi. Bu teknoloji ile geliştirilen monoklonal antikorlar, antijen-antikor ilişkisine dayalı ELISA, yatay akış gibi test sistemlerinde E. coli O157:H7 bakterisinin spesifik olarak tespitinde kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Escherichia coli (E. coli) are rod-shaped Gram-negative bacteria that can live in the intestines of humans and animals. Although it is mostly harmless in the human intestinal system, some E. coli species cause disease by producing toxin. In particular, E. coli O157: H7 is the most important strain that produces Shiga-like toxin (verotoxin) and causes serious and lethal infections, usually referred to as severe bloody diarrhea (dysentery), abdominal cramps, and kidney failure. Therefore, E. coli O157: H7 is one of the most dangerous bacteria which can be infected by contaminated water, food borne or by contact with humans and animals that have already infected. Consequently, detection of E. coli O157: H7 bacteria in water and food is very important for human health. Antibody-based diagnostic systems are important for fast and high sensitivity detection of microorganisms which can be found in water, food, clinical and environmental samples. The key molecules used in these systems are monoclonal antibodies that specifically recognize and bind to E. coli O157: H7 bacteria. In this study, it was aimed to develop monoclonal antibodies with high specificity by using hybridoma technology for the diagnosis of E. coli O157: H7 serotype in human health. In this context, inactive E. coli O157: H7 strain and LPS surface antigen used to immunisation to 6-8 weeks of BALB/c mice. As a result, 10 specific antibodies against to E. coli O157: H7 strain were developed in total 15 fusion studies. Characterization and purification studies of monoclonal antibodies produced by hybridoma cells were performed. The monoclonal antibodies developed by this technology can be used in the specific diagnosis of E. coli O157: H7 in test systems such as ELISA, lateral flow based on the antigen-antibody relationship.