Dijital medyada bir teknoloji gazeteciliği örneği: Bigumigu
An example of technology journalism in digital media: Bigumigu
- Tez No: 993714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ TAMER GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Dijital teknolojiler, Görsel-işitsel medya, Sosyal medya, Çevresel sürdürülebilirlik, Digital technologies, Visual-auditory media, Social media, Sustainable environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
Özet
İnternet teknolojilerinin yaygınlaşması sonrasında iletişim biçimlerinin değişime uğramasının yanında yeni dünya kavramı da yaygınlık kazanmıştır. Bazı teknoloji hamleleri sonrası dünyanın yenilendiği düşüncesine kapılmak, dünyayı yeni haliyle anlamaya çalışmak ve yapay zeka, artırılmış gerçeklik, insan sonrası gibi kavramlarla içli dışlı olmak gerekmektedir. Bu çalışma, teknolojinin gazeteciliğe getirdiği değişimle birlikte dijital gazeteciliğin belli alanlarına odaklanmaktadır. Bu alanlar; sosyal ağlarda var olabilmek için üstün yaratıcılık yetilerine sahip olması gereken reklam, tasarım ve teknoloji kavramlarından güç bulan dijital gazetecilik içeriklerini kapsamaktadır. Çalışmada, yaratıcılık odaklı teknolojik yenilikleri takip eden ve bu alanlarla ilgili içerikler üreten Bigumigu platformu incelenmiştir. Araştırmada, 2024 yılı Ocak–Aralık ayları arasında yayımlanan içerikler üzerinden yapay zeka ve sürdürülebilirlik temalarının platformda nasıl işlendiği analiz edilmiştir. Nitel içerik analizine dayanan çalışmada, dijitalleşme, yapay zeka ve sürdürülebilirlik kavramları teorik bir çerçevede ele alınarak bu kavramların dijital medya üzerindeki toplumsal etkileri değerlendirilmiştir. Bigumigu'nun dijital teknoloji gazeteciliği alanındaki işlevi, içerik türleri ve haber dili bakımından analiz edilmiş; platformun inovasyon, çevresel farkındalık ve teknoloji politikaları gibi alanlarda bilgilendirici içerikler sunduğu sonucuna varılmıştır. Yapay zeka ve sürdürülebilirlik temalarının hem bağımsız hem de bütünleşik biçimde sunulduğu görülmüştür. Dijitalleşmenin bireylerin medya tüketim alışkanlıklarını dönüştürdüğü ve gazeteciliği yeniden şekillendirdiği vurgulanırken, teknoloji gazeteciliğinin yalnızca teknik gelişmeleri değil, aynı zamanda bu gelişmelerin etik, çevresel ve toplumsal yönlerini ele alan çok boyutlu bir yapıya dönüştüğü ifade edilmiştir. Bu tez çalışması, söz konusu dönüşüm içinde Bigumigu'nun rolünü anlamaya ve dijital medyanın bilgi üretimindeki rolü ile yeni nesil gazetecilik pratiklerini çözümlemeye katkı sağlamayı hedeflemektedir. Aynı zamanda, yapay zeka ve sürdürülebilirlik gibi güncel konuların dijital mecralarda nasıl inşa edildiği ve sunulduğu üzerine çözümleyici bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In addition to the changes in communication styles after the proliferation of Internet technologies, the concept of a new world has also become widespread. It is necessary to believe that the world is renewed after some technological advances, to try to understand the world in its new form, and to be familiar with concepts such as artificial intelligence, augmented reality, and posthuman. This study focuses on certain areas of digital journalism along with the changes that technology has brought to journalism. These areas include digital journalism content powered by advertising, design and technology concepts that require superior creativity to persevere on social networks. In this study, Bigumigu was examined, a platform which follows creativity- focused technological innovations and produces content related to these areas. The research analyzes how the themes of artificial intelligence and sustainability were handled on the platform through content published January–December 2024. In the study based on qualitative content analysis, the concepts of digitalization, artificial intelligence and sustainability are discussed within a theoretical framework and the social effects of these concepts on digital media are evaluated. Bigumigu's function in the field of digital technology journalism is analyzed in terms of content types and news-reporting language and it is concluded that the platform offers informative content in areas such as innovation, environmental awareness and technology policies. It is observed that the themes of artificial intelligence and sustainability are presented both independently and in an integrated manner. While it is emphasized that digitalization has transformed individuals' media consumption habits and reshaped journalism, it is stated that technology journalism has transformed into a multidimensional structure that addresses not only technical developments but also the ethical, environmental and social aspects of these developments. This thesis aims to understand the role of Bigumigu in this transformation and to contribute to the analysis of the role of digital media in information production and new-generation journalism practices. At the same time, it provides an analytical framework on how current issues such as artificial intelligence and sustainability are constructed and presented in digital media.