Ortognatik cerrahide minimal invaziv Le Fort I osteotomisinin ileriye dönük değerlendirilmesi
Prospective evaluation of minimally invasive Le Fort I osteotomy in orthognathic surgery
  1. Tez No: 977105
  2. Yazar: İBRAHİM MERT ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EMİN DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: hasta sonuçları, hızlandırılmış iyileşme, Le Fort I osteotomisi, minimal invaziv, ortognatik cerrahi, enhanced recovery, Le Fort I osteotomy, minimally invasive surgery, orthognathic surgery, patient outcomes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu uzmanlık tezinin amacı, ortognatik cerrahi kapsamında minimal invaziv Le Fort I osteotomisi (MI-Le Fort I) tekniğinin, konvansiyonel Le Fort I osteotomisi (Le Fort I) ile karşılaştırmalı olarak hasta sonuçları üzerindeki etkilerini ileriye dönük değerlendirmektir. Bu amaçla tek merkezli, prospektif, randomize, kontrollü ve çift kör bir klinik çalışma yürütülmüştür. Çalışmaya 18–40 yaş aralığında, ASA I sınıfından hastalar dahil edilmiştir. Operasyon sırasında kanama miktarı (mL) ve ameliyat süresi (dk) kaydedilmiştir. Postoperatif dönemde yüz bölgesindeki ödem stereofotogrametri yöntemiyle değerlendirilmiş; ağrı düzeyleri görsel analog skala (VAS) ile ölçülmüş, ayrıca hastaların analjezik tüketimleri de takip edilmiştir. Hastanede kalış süresi, erken dönem üst dudak duyusal iyileşmesi ve pterigomaksiller ayrılma paterni gibi parametreler açısından gruplar karşılaştırılmıştır. Çalışmaya 50 hasta dahil edilmiş, postoperatif takibe katılmayan 3 hasta çalışma dışı bırakılmıştır. Nihai örneklemde MI-Le Fort I uygulanan 25 hasta ve Le Fort I uygulanan 22 hasta yer almıştır. Karşılaştırmalı analizlerde, MI-Le Fort I grubunda Le Fort I grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha az intraoperatif kanama (p=0.003) ve daha kısa cerrahi süre (p<0.001) saptanmıştır. MI-Le Fort I grubunda postoperatif ödem belirgin şekilde daha az bulunmuş, hospitalizasyon süresi de kısalmıştır (p<0.05). Erken dönem üst dudak duyusal iyileşmesi MI-Le Fort I grubunda daha iyi seyretmiş; ancak VAS skorları ve analjezik tüketimi bakımından iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Pterigomaksiller ayrılma paterni açısından, gruplar benzer bulunmuştur. Sonuç olarak, MI-Le Fort I tekniği, LeFort I yöntemine kıyasla daha az invaziv bir cerrahi yaklaşım sunmakta olup; operasyon süresi, kanama miktarı, ödem düzeyi gibi parametrelerde belirgin avantajlar sağlamaktadır. Bu nedenle, MI-Le Fort I tekniği uygun vakalarda güvenli ve etkili bir alternatif olarak değerlendirilebilir ve hasta sonuçlarını iyileştirme potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this specialty thesis is to prospectively evaluate the clinical outcomes of the minimally invasive Le Fort I osteotomy (MI-Le Fort I) technique in comparison to the conventional Le Fort I osteotomy (Le Fort I) in the context of orthognathic surgery. This single-center, prospective, randomized, controlled, and double-blind clinical study was conducted on patients aged 18 to 40 years, classified as ASA I. Intraoperative bleeding (mL) and operative time (minutes) were recorded. Postoperative facial swelling was assessed using stereophotogrammetry, while pain levels were measured using a visual analog scale (VAS), and analgesic consumption was documented. Length of hospital stay, early recovery of upper lip sensation, and pterygomaxillary separation patterns were also evaluated and compared between the groups. A total of 50 patients were enrolled in the study. Three patients who failed to complete postoperative follow-up were excluded, resulting in a final sample of 25 patients treated with MI-Le Fort I and 22 patients treated with Le Fort I. Statistical analysis revealed significantly lower intraoperative blood loss (p=0.003) and shorter operative time (p<0.001) in the MI-Le Fort I group compared to the Le Fort I group. Postoperative swelling and hospitalization duration were also significantly reduced in the MI-Le Fort I group (p<0.05). Early postoperative recovery of upper lip sensation was better in the MI-Le Fort I group; however, no significant differences were found between the groups in terms of VAS scores and analgesic intake (p>0.05). Pterygomaxillary separation patterns were similar in both groups. In conclusion, MI-Le Fort I provides a less invasive surgical alternative to the Le Fort I technique, offering notable advantages in terms of operative time, bleeding and postoperative edema. Within the limits of this study, MI-Le Fort I appears to be a safe and effective method for appropriately selected cases and contributes to improved patient outcomes.