Neden sosyal medya? Terapistlerin sosyal medya davranışları üzerine bir araştırma
Why social media?: A research on therapists' social media behaviors
  1. Tez No: 977119
  2. Yazar: ŞURANUR CANSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE BAŞTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya, instagram, ruh sağlığı uzmanları, etik, terapötik ilişki, Psikoterapist, Ruh sağlığı hizmetleri, Sosyal medya platformları, Terapötik ittifak, social media, instagram, mental health professionals, ethics, therapeutic relationship, Psychotherapist, Mental health services, social mediaplatforms, Working alliance, Instagram
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
Özet
Modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelen sosyal medyada artan görünürlük ruh sağlığı alanında da yer edinmeye başlamıştır. Sosyal medya ruh sağlığı uzmanlarına mesleki ve kişisel fayda sağlamanın yanı sıra sosyal medyada etik sınırların belirsiz olması, terapötik ilişkiye etkileri, danışan mahremiyetinin korunması gibi konular yeni bir tartışma alanı meydana getirmektedir. Bu kapsamda mevcut araştırma ruh sağlığı uzmanlarının sosyal medya ile ilgili deneyimlerini etik, mesleki ve terapötik ilişkiye yansımaları açısından incelemektedir. Katılımcılar evrenini ölçüt örnekleme yöntemi ile ulaşılan ve gönüllük esasını kabul eden 14 ruh sağlığı uzmanı (psikolog, psikoterapist, psikolojik danışman) oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin derinlemesine analiz edilmesi maksadıyla araştırmada nitel analiz yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda beş tema ve on yedi alt tema elde edilmiştir. Araştırmanın temaları etik kaygılar, terapötik zorluklar, terapiste olan faydalar, toplumsal etkiler ve etkileşimi arttırma çabasıdır. Bulgular sosyal medyanın ruh sağlığı uzmanlarına çift yönlü etkilerinin olduğunu ortaya koymaktadır. Sosyal medyanın mesleki görünürlük, tanınırlığı arttırma, toplumu bilgilendirme ve farkındalığını arttırma, danışan kazanma gibi avantajların yanı sıra terapötik sınırların ihlali, etik dışı paylaşımlar, danışan gizliliğinin ihlal edilmesi, saldırgan tutumlara maruz kalma gibi olumsuz etkileri de mevcuttur. Sonuç olarak sosyal medya kullanımının hem avantajları hem de dezavantajları bulunması sebebiyle uzmanların etik çerçeveye bağlı kalmaları, terapötik sınırları korumaları ve danışan gizliliğini sağlamaları gereken bir mecra olarak değerlendirilmektedir. Bu açıdan ruh sağlığı uzmanlarının sosyal medya kullanırken etik farkındalıklarının arttırılması, sosyal medya ile ilgili kılavuzların yayımlanması önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The increasing visibility of social media, which has become an integral part of modern life, has also begun to take its place in the field of mental health. In addition to providing Professional and personal benefits for mental health professionals, social media creates new ares of debate such as the ambiguity of ethical boundaries, its effects on the therapeutic relationship, and the protection of client confidentiality. In this context, the study examines the experiences of mental health professionals regarding social media in terms of ethical issues, Professional implications, and reflections on the therapeutic relationship. The study sample consists of 14 mental health professionals (psychologists, psychotherapists, and psychological counselors) who were reached through criterion sampling and who participated voluntarily. Data were collected through semi-structured interviews. In order to conduct an in-depth analysis of the data, content analysis, one of the qualitative research methods, was employed. As a result of the analysis, five themes and seventeen subthemes were identified. The themes of the study are ethical concerns, therapeutic challenges, benefits fort he therapist, societal impacts, and efforts to increase engagement. The fndings demonstrate that social media has dual effects on mental health profeessionals. While it offers advantages such as Professional visibility, increased recognition, informing and raising awareness in society, and attracting clients, it also entails disadvantages such as violations of therapeutic boundaries, unethical posts, breaches of client confidentiality and exposre to aggressive attitudes. In conclusion since social media use presents both advantages and disadvantages, it is regarded as a platform where professionals must adhere to ethical frameworks, maintain therapeutic boundaries and ensure client confidentiality. From this perspective, raising the ethical awareness of mental health professionals and publishing guidelines on social media use are considered improtant.