Travma sonrası büyüme, çocukluk çağı travmaları, öz şefkat ve mizah tarzları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An examination of the relationships between posttraumatic growth, childhood traumas, self compassion and humor styles
- Tez No: 977148
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZTEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mizah tarzları, Travma sonrası büyüme, Çocukluk çağı travmaları, Öz duyarlılık, Humor styles, Post-traumatic growth, Childhood traumas, Self compassion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı travma sonrası büyümeyi yordamada çocukluk çağı travmaları, öz şefkat ve mizah tarzlarının (katılımcı mizah, kendini geliştirici mizah, saldırgan mizah ve kendini yıkıcı mizah) rolünü incelemektir. Ayrıca çalışmada travma sonrası büyüme toplam ve alt ölçek puanlarının bazı demografik değişkenlerle ilişkisi de ele alınmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır ve araştırma grubuna kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılmıştır. Çalışma grubunu 18-65 yaş arasındaki 377 yetişkin birey oluşturmuştur; çalışma grubunun %74,8'ini kadın, %25,2'sini erkek katılımcılar oluşturmaktadır. Katılımcılara ait veriler Kişisel Bilgi Formu, Travma Sonrası Büyüme Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği-33 (ÇÇTÖ-33), Öz Anlayış Ölçeği ve Mizah Tarzları Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi SPSS 27.01 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklemler T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, çocukluk çağı travmaları, öz şefkat ve mizah tarzlarının birlikte travma sonrası büyümeyi istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yordadığını ortaya koymuştur. Bu değişkenlerin travma sonrası büyümedeki toplam varyansın %21'ini açıkladığı bulunmuştur. Travma sonrası büyüme toplam ve alt boyut puanlarında cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Eğitim durumuna göre sadece yaşamın değerini anlama alt boyut puanlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Orta ve üstü sosyoekonomik düzeye sahip bireylerin, toplam travma sonrası büyüme puanlarında, başkalarıyla ilişkiler ve manevi değişim alt boyutlarında, düşük sosyoekonomik düzeydekilere göre anlamlı düzeyde daha yüksek puanlar aldığı saptanmıştır. Elde edilen tüm bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the role of childhood trauma, self-compassion, and humor styles (affiliative humor, self-enhancing humor, aggressive humor, and self-defeating humor) in predicting post-traumatic growth. In addition, the study examines the relationship between post-traumatic growth total and subscale scores and various demographic variables. A correlational survey model was used in the study, and the research group was reached through convenience sampling. The study group consisted of 377 adults aged 18-65; 74.8% of the study group were female participants and 25.2% were male participants. Data on the participants were collected using a Personal Information Form, the Post-Traumatic Growth Inventory (PTGI), the Childhood Traumas Questionnaire-33 (CTQ-33), the Self-Compassion Scale, and the Humor Styles Questionnaire. The data were analyzed using SPSS version 27.01. Independent Samples t-Test, One-Way ANOVA, Pearson Correlation Analysis, and Multiple Linear Regression Analysis were conducted. The analysis results revealed that childhood traumas, self compassion and humor styles together significantly predicted posttraumatic growth. These variables accounted for 21% of the total variance in posttraumatic growth. No statistically significant difference was found in post-traumatic growth total and subscale scores based on gender. However, only the“appreciation of life”subscale scores differed significantly by educational level. Participants with medium and high socioeconomic status scored significantly higher in total posttraumatic growth,“relating to others”, and“spiritual change”subscales compared to those with low socioeconomic status. All findings were discussed in the context of the relevant literature, and suggestions were presented accordingly.