Hızlı bozuk konuşması olan, kekemeliği olan ve tipik gelişim gösteren çocuklarda okuma hızı, doğruluğu ve anlama: DAF koşulu etkisi ve kısa süreli bellek ile ilişkisi
Reading speed, accuracy, and comprehension in children with cluttering, stuttering, and typical development: The effect of DAF condition and its relationship with short-term memory
- Tez No: 977186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AYDIN UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Dil ve konuşma terapisi, Speech therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Bozuklukları Terapisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, hızlı bozuk konuşma (HBK), kekemelik ve tipik gelişim gösteren çocukların DAF koşuluna göre (DAF var/yok) okuma hızı, doğru okuma ve okuduğunu anlama becerilerini karşılaştırmak ve okuma becerileri ile kısa süreli bellek becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya tipik gelişim gösteren 20, kekemeliği olan 20 ve HBK'sı olan 10 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara Sesli Okuma Becerisi ve Okuduğunu Anlama Testi–II (SOBAT-II) A ve B formları uygulanmış; A formu normal koşullarda, B formu ise DAF koşulunda yürütülmüştür. Ayrıca, kısa süreli bellek düzeylerini değerlendirmek amacıyla Görsel İşitsel Sayı Dizileri Testi–B (GİSD-B) kullanılmıştır. Bulgular, gruplar arasında yapılan değerlendirmelerde tipik gelişim gösteren grubun tüm alt boyutlarda en yüksek performansı sergilediğini; kekemeliği olan ve HBK grubunun ise birbirine yakın düzeyde okuma performansı gösterdiğini ortaya koymuştur. Gruplar kendi içlerinde DAF koşuluna göre (DAF var/yok) karşılaştırıldığında, tipik gelişim grubunda okuma performansının değerlendirildiği hiçbir alt testte anlamlı farklılık bulunmamıştır. Kekemeliği olan grupta DAF etkisi altında yalnızca okuma hızında anlamlı bir farklılık gözlenmiş, diğer alt boyutlarda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. HBK grubunda ise DAF koşulu, temel performans göstergelerinde anlamlı bir değişim yaratmamış olmakla birlikte, okuma hızında azalma ve akıcılıkta artış yönünde bir eğilim gözlenmiştir. Bununla birlikte, kısa süreli bellek değişkenleri ile okuma performansı arasında gruplara göre farklılaşan anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca DAF koşulu, gruplar arasında özellikle belirli hata türlerinde anlamlı farklılıklar ortaya çıkarmış ve her grubun hata profili değişiminde ayırt edici ipuçları sağlamıştır. Sonuç olarak, HBK grubunun okuma performansındaki sınırlılıkların yalnızca hız düzenlemesi ile açıklanamayacağı; dikkat, öz-izleme ve kısa süreli bellek becerilerinin de etkileşimsel biçimde belirleyici rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu bulgular, HBK ve kekemeliğin ayrıştırılmasına ve müdahale programlarının planlanmasına önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare reading speed, reading accuracy, and reading comprehension skills of children with cluttering, stuttering, and typically developing peers under delayed auditory feedback (DAF) conditions (with/without DAF), and to examine the relationship between reading skills and short-term memory. The study included 20 typically developing children, 20 children with stuttering, and 10 children with cluttering. Participants were administered the Oral Reading and Reading Comprehension Test–II (SOBAT-II) Forms A and B; Form A was conducted under normal reading conditions, whereas Form B was conducted under DAF. In addition, the Visual-Auditory Digit Span Test–B (GİSD-B) was used to evaluate short-term memory performance. The findings indicated that the typically developing group demonstrated the highest performance across all subtests, while the stuttering and cluttering groups showed relatively similar reading performances. Within-group comparisons revealed that DAF conditions did not lead to significant differences in any subtests for the typically developing group. In the stuttering group, a significant difference was found only in reading speed under DAF, whereas no significant differences emerged in other domains. In the cluttering group, DAF did not yield statistically significant differences in the main performance measures; however, a trend toward decreased reading speed and increased fluency was observed. Moreover, significant correlations were found between short-term memory and reading performance, varying across groups. DAF also produced significant differences in specific error types, providing distinctive insights into error profile changes within each group. In conclusion, the reading limitations observed in the cluttering group cannot be solely explained by rate regulation. The findings suggest that attention, self-monitoring, and short-term memory skills may also play an interactive and determining role in this process. These results contribute to the differentiation of cluttering and stuttering and highlight the importance of considering cognitive and linguistic mechanisms in planning intervention programs.