Menenjit ön tanısı ile lomber ponksiyon yapılan hastaların geriye dönük değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients who undergone lumbar puncture with a preliminary diagnosis of meningitis
  1. Tez No: 977190
  2. Yazar: ELİF SETENAY DEMİR ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA AKYÜZ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Sağlığı, Bakteriyel Menenjit, BOS, NLR, CRP, Viral menenjit, Child Health, bacterial meningitis, cerebrospinal fluid, NLR, CRP, Viral Meningitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, menenjit ön tanısıyla lomber ponksiyon (LP) uygulanan pediatrik olguların klinik, laboratuvar ve mikrobiyolojik verilerini inceleyerek, özellikle tanısal ayırımı güçlendiren periferik kan ve beyin omurilik sıvısı (BOS) parametrelerinin etiyolojik tanı ile olan ilişkisini belirlemekti. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışma, 01 Ocak 2023 – 31 Ocak 2025 tarihleri arasında Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda menenjit ön tanısı ile LP yapılan 150 pediatrik hastanın geriye dönük olarak değerlendirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Menenjit tanısı doğrulanan ve dışlanan olgular ile bakteriyel ve viral menenjit alt grupları istatistiksel olarak karşılaştırılmış; tanısal belirteçlerin ayırt edici gücü ROC analiziyle incelenmiştir. Bulgular: Çalışma popülasyonunun medyan yaşı 4,6 yıl olup olguların %63,3'ü erkekti. Menenjit tanısı 63 olguda (%42) doğrulandı. BOS lökosit sayısı, BOS protein düzeyi ve BOS/kan glukoz oranı, menenjit tanısında en güçlü ayırt edici BOS parametreleri olarak bulundu (sırasıyla p<0,001; p<0,001; p=0,005). BOS PCR pozitifliği menenjitli grupta %50,8 iken, dışlanan grupta %1,1 olup anlamlı fark gösterdi (p<0,001) Periferik kan parametrelerinde, lökosit (p=0,045), nötrofil (p=0,016) ve NLR (p=0,035) değerleri menenjitli grupta anlamlı şekilde yüksekti. Bakteriyel menenjitli olgularda CRP ve prokalsitonin düzeyleri anlamlı düzeyde daha yüksekti (CRP: p<0,001; PCT: p=0,009). Bakteriyel menenjitli olguların BOS lökosit medyanı 800/mm³, protein düzeyi 0,90 g/L ve glukozu 2 mg/dL olup viral gruba göre anlamlı farklılık gösterdi (tümü için p<0,05). BOS/kan glukoz oranı bakteriyel grupta %2, viral grupta %64 idi (p<0,001). NLR ≥10, CRP ≥50 mg/L ve BOS/kan glukoz oranı ≤0,3 gibi kesim değerleri yüksek duyarlılık ve özgüllük sağladı. Sonuç:Bu çalışma, menenjit ön tanısıyla lomber ponksiyon uygulanan 150 pediatrik olgunun analizinde, bakteriyel ve viral etiyolojilerin güvenilir şekilde ayırt edilmesinde hem BOS parametrelerinin hem de bazı periferik biyobelirteçlerin önemli katkı sunduğunu ortaya koymuştur. BOS/kan glukoz oranı ≤0,3 (AUC=0,95), CRP ≥50 mg/L (AUC=0,93), NLR ≥10 (AUC=0,85) ve BOS lökosit sayısı ≥100/mm³ (AUC=0,80) bakteriyel menenjiti öngörmede en yüksek tanısal doğruluğa sahip parametreler olarak saptanmıştır. Bakteriyel menenjitli olgularda BOS protein düzeyi (p=0,007), glukoz düzeyi (p=0,029) ve BOS PCR pozitifliği (p<0,001) anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Periferik kanda lökosit, nötrofil ve prokalsitonin düzeyleri bakteriyel grupta anlamlı derecede artmış; CRP ve NLR gibi parametreler ise hem duyarlılık hem özgüllük bakımından ayırıcı tanıya güçlü katkı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective:This study aimed to evaluate the clinical, laboratory, and microbiological data of pediatric patients who underwent lumbar puncture (LP) with a preliminary diagnosis of meningitis. Specifically, it sought to investigate the relationship between peripheral blood and cerebrospinal fluid (CSF) parameters—which may enhance diagnostic differentiation—and the etiological diagnosis. Materials and Methods:This retrospective cross-sectional study included 150 pediatric patients who underwent LP with a presumptive diagnosis of meningitis between January 1, 2023, and January 31, 2025, at a university hospital's Department of Pediatrics. Cases confirmed or excluded for meningitis, as well as bacterial and viral meningitis subgroups, were statistically compared. The discriminative ability of diagnostic markers was assessed using ROC curve analysis. Results:The median age of the study population was 4.6 years, and 63.3% of the patients were male. Meningitis was confirmed in 63 cases (42%). Among CSF parameters, CSF leukocyte count, CSF protein concentration, and the CSF-to-blood glucose ratio were the most powerful discriminators for the diagnosis of meningitis (p<0.001; p<0.001; p=0.005, respectively). CSF PCR positivity was significantly higher in the meningitis group (50.8%) compared to the non-meningitis group (1.1%) (p<0.001). In peripheral blood, leukocyte count (p=0.045), neutrophil count (p=0.016), and neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) (p=0.035) were significantly elevated in patients with meningitis. In cases of bacterial meningitis, CRP and procalcitonin levels were significantly higher (CRP: p<0.001; PCT: p=0.009). In bacterial meningitis, the median CSF leukocyte count was 800/mm³, protein concentration was 0.90 g/L, and glucose level was 2 mg/dL—values significantly different from those in the viral group (all p<0.05). The CSF/blood glucose ratio was 2% in the bacterial group and 64% in the viral group (p<0.001). Thresholds of NLR ≥10, CRP ≥50 mg/L, and CSF/blood glucose ratio ≤0.3 demonstrated high sensitivity and specificity. Conclusion:This study demonstrates that both CSF parameters and certain peripheral blood biomarkers significantly aid in reliably differentiating bacterial from viral etiologies in pediatric patients undergoing lumbar puncture with a presumptive diagnosis of meningitis. The CSF/blood glucose ratio ≤0.3 (AUC=0.95), CRP ≥50 mg/L (AUC=0.93), NLR ≥10 (AUC=0.85), and CSF leukocyte count ≥100/mm³ (AUC=0.80) were identified as the most diagnostically accurate parameters for predicting bacterial meningitis. Additionally, CSF protein concentration (p=0.007), glucose level (p=0.029), and CSF PCR positivity (p<0.001) were significantly elevated in bacterial cases. Peripheral leukocyte, neutrophil, and procalcitonin levels were markedly higher in bacterial meningitis, while CRP and NLR served as robust discriminative markers in terms of both sensitivity and specificity.