Hava sahası kapalılıklarının sürdürülebilirlik üzerine etkisi: Alternatif rota optimizasyonu üzerine bir araştırma
The impact of airspace closures on sustainability: A study on alternative route optimization
- Tez No: 977198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM RODOPLU ŞAHİN, DOÇ. DR. MUSTAFA ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Sivil Havacılık, Aeronautical Engineering, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Sivil havacılık, Sivil havacılık işletmeleri, Ticari havacılık, Civil aviation, Civil aviation companies, Commercial aviation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Çalışmaları ve Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Hava sahası, bir ülkenin egemenlik alanı içinde yer alan ve kontrolünde bulunan atmosferik bölgeyi ifade eder. Artan hava trafiği yoğunluğu, hava sahalarının güvenliğinin sağlanmasını ekonomik ve stratejik açıdan oldukça önemli hale getirmiştir. Savaş, doğal afet gibi olaylar neticesinde hava sahalarının kapanması, havayolu şirketleri için maliyet artışına ve çevresel etkilere neden olmaktadır. Bu çalışma, hava sahası kapalılıklarının havayolu şirketlerine mali etkilerini örnek uçuş verileri üzerinden göstermeyi, ayrıca kapalı hava sahalarının siyasi, sosyal, çevresel etkilerini ifade etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, Türkiye kalkışlı ve varışlı uçuşları etkileyen sekiz ülke (Suriye, Libya, Ukrayna, Sudan, İran, Afganistan, Bulgaristan ve Cezayir) seçilmiş, bunların hava sahalarındaki kapalılıkların seçili rotalardaki Trip Fuel (Seyahat Yakıtı), Trip Time (Seyahat Süresi) ve Air Distance (Hava Mesafesi) değişkenleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Seçili ülkelerin savaş/çatışma sonrası hava sahası kapalılıkları incelenip ilgili hava sahası kapalılıklarının rota üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Uçuş planlama yazılımlarıyla elde edilen, hava sahalarının açık ve kapalı olma durumlarına göre işlenen uçuş verileri istatistiksel olarak karşılaştırılmış ve ortaya çıkması beklenen maliyet farklılıkları değerlendirilmiştir. Artan uçuş süreleri ve yakıt tüketiminin mali yüküne ilaveten artan karbon salınımı da dikkat çekilen bir diğer husustur. Dolayısıyla bu çalışma, hava sahası kapalılıklarının yalnızca mali değil; sosyal, politik ve çevresel etkilerine de dikkat çekmektedir. Çalışma, hava sahası kapalılıklarının havayolu şirketleri için önemli maliyetlere yol açtığını; bu durumun bölgesel ve küresel, ekonomik ve çevresel sonuçlarının dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, kapalı hava sahalarının küresel havacılık trafiği üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için uluslararası otoriteler tarafından ortak kontrol edilecek daimi açık hava koridorlarının oluşturulması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Airspace is defined as the atmospheric region within a nation's sovereign territory that is subject to its control. The escalating density of air traffic has rendered the assurance of airspace safety a matter of both economic and strategic significance. The closure of airspace due to events such as war or natural disasters has been shown to result in increased costs and environmental impacts for airlines. The objective of this study is twofold: firstly, to demonstrate the financial impact of airspace closures on airlines using sample flight data, and secondly, to express the political, social and environmental effects of closed airspace. In order to achieve this objective, a selection of eight countries was made for the purposes of this study (Syria, Libya, Ukraine, Sudan, Iran, Afghanistan, Bulgaria and Algeria) with flights departing from and arriving in Turkey. The effects of airspace closures in these countries on the variables of trip fuel, trip time and air distance on selected routes were then examined. An examination was conducted of airspace closures in selected countries following war or conflict, and the impact of the relevant airspace closures on the route was assessed. The flight data obtained from the flight planning software was processed according to the open and closed status of the airspace. This data was then statistically compared, and the expected cost differences were evaluated. In addition to the financial burden of increased flight times and fuel consumption, elevated carbon emissions represent a salient issue. Consequently, this study underscores the multifaceted ramifications of airspace closures, encompassing their fiscal, societal, political and environmental consequences. The study emphasises that airspace closures incur significant costs for airlines and that the regional and global economic and environmental consequences of this situation must be taken into account. Furthermore, the report recommends the establishment of permanently open air corridors, to be jointly controlled by international authorities, with a view to preventing the negative effects of closed airspace on global aviation traffic.