65 yaş ve üzeri bireylerde kronik ağrı sıklığı ve kırılganlıkla ilişkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the prevalence of chronic pain and its relationship with frailty in individuals aged 65 years and older
- Tez No: 977209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik Ağrı, Kırılganlık, Yaşlı, Chronic pain, Frailty, Elderly
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 65 yaş ve üzeri bireylerde kronik ağrı sıklığını belirlemek ve kronik ağrı ile kırılganlık düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel nitelikte olan bu araştırmanın evrenini tek bir aile sağlığı merkezine bağlı iki kırsal mahallede (kasabada) yaşayan 65 yaş ve üzeri bireyler oluşturmuştur. Katılımcılardan sosyodemografik veriler toplanmış; kronik ağrı varlığı sorgulanmış, kırılganlık düzeyi Modifiye Fried Kırılganlık İndeksi ve FRAİL Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Ağrı şiddeti Vizüel Analog Skala ile, yaşam kalitesi ise Yaşılar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL-AGE) Türkçe Sürümü ile ölçülmüştür. Bulgular: Katılımcıların %52,2'i kadın, %47,8 erkek, %18,7'si yalnız yaşayan olup, %48,8'inde kronik ağrı saptanmıştır. Katılımcıların Modifiye Fried Kırılganlık İndeksine göre %24,2'ü kırılganlık öncesi (pre-frail), %32,5'si kırılgan (frail) iken; FRAİL ölçeğine göre %40,4'ü kırılganlık öncesi (pre-frail), %22,2'si kırılgan (frail) olarak tespit edilmiştir. Kronik ağrı ile cinsiyet (p<0,001), gelir düzeyi (p=0,048), meslek (p=0,004) ve kronik hastalık (p<0,001) varlığı arasında anlamlı ilişkiler bulunurken, yaş sınıfı (p>0,05) ve medeni durum (p>0,05) ile anlamlı ilişki saptanmamıştır. Kronik ağrısı olan bireylerde kas gücü ve yaşam kalitesi puanları daha düşük bulunmuştur (p<0,001). Kronik ağrı varlığı, Modifiye Fried Kırılganlık İndeksine göre kırılgan (frail) olma riskini yaklaşık 22 kat (OR=22,425), kırılganlık öncesi (pre-frail) olma riskini ise 5 kat (OR=5,339) artırmıştır. MFKİ skoru 1 birim arttığında kronik ağrı riski yaklaşık %75 artmaktadır (OR=1,745). FRAİL skoru 1 birim arttığında ise kronik ağrı riski 2 katın üzerinde artmaktadır (OR=2,073). Sonuç: Araştırma bulguları, yaşlı bireylerde kronik ağrı ve kırılganlığın karşılıklı olarak bağımsız birer risk faktörü olduğu saptanmıştır. Ayrıca kronik ağrı ve kırılganlığın yaşam kalitesini de olumsuz etkilediği gözlenmiştir. Bu nedenle, yaşlı bireylerde kronik ağrı değerlendirmesinin sağlık hizmetlerinin rutin bir parçası haline getirilmesinin, kırılganlığın erken tanılanıp önlenmesine olanak tanıyacağı ve yaşam kalitesinin korunmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the prevalence of chronic pain in individuals aged 65 years and older and to examine the relationship between chronic pain and frailty levels. Methods: This cross-sectional study was conducted among individuals aged 65 years and older residing in two rural neighborhoods affiliated with a single family health center. Sociodemographic data were collected from participants; the presence of chronic pain was assessed, and frailty was evaluated using the Modified Fried Frailty Index (MFFI) and the FRAIL Scale. Pain intensity was measured with the Visual Analog Scale (VAS), and quality of life was assessed with the Turkish version of the WHOQOL-AGE. Results: Of the participants, 52.2% were women, 47.8% were men, and 18.7% lived alone. Chronic pain was detected in 48.8% of the participants. According to the Modified Fried Frailty Index, 24.2% were pre-frail and 32.5% were frail, whereas according to the FRAIL Scale, 40.4% were pre-frail and 22.2% were frail. Significant associations were found between chronic pain and sex (p<0.001), income level (p=0.048), occupation (p=0.004), and the presence of chronic disease (p<0.001), whereas no significant association was found with age group (p>0.05) or marital status (p>0.05). Individuals with chronic pain had lower muscle strength and quality of life scores (p<0.001). The presence of chronic pain increased the risk of frailty by approximately 22-fold (OR=22.425) and the risk of pre-frailty by 5-fold (OR=5.339) according to the Modified Fried Frailty Index. Each one-unit increase in MFFI score increased the risk of chronic pain by approximately 75% (OR=1.745). Similarly, each one-unit increase in FRAIL score more than doubled the risk of chronic pain (OR=2.073). Conclusion: The findings of the present study indicate that chronic pain and frailty function as independent yet interrelated risk factors among older adults. In addition, both conditions were found to adversely influence quality of life. These results underscore the necessity of incorporating chronic pain assessment into routine geriatric healthcare, as such practice may enable the early identification and prevention of frailty, thereby contributing to the maintenance and improvement of quality of life in this population.