Kronik inflamatuvar demiyelinizan polinöropatilerde ve diyabetik polinöropatilerde serum B12, folik asit ve homosistein düzeyi
Serum B12, folic acid, and homocysteine levels in chronic inflammatory demyelinating polyneuropathies and diabetic polyneuropathies
  1. Tez No: 977225
  2. Yazar: CEREN AYPERİ GÜNDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZDEN ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Polinöropati, KİDP, GBS, Diyabetik Polinöropati, B12 Eksikliği, Folat Eksikliği, Polyneuropathy, CIDP, GBS, Diabetic Polyneuropathy, B12 Deficiency, Folate Deficiency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Polinöropati, genel popülasyonun yaklaşık %1-3'ünü ve 65 yaş üstü bireylerin %7'sini etkileyen, engelliliğe yol açan yaygın bir hastalıktır [1,2]. Elektrofizyolojik özelliklerine göre demiyelinizan (KİDP, GBS) ve aksonal (DM PNP) tiplere ayrılır. B12, folat ve homosistein düzeyleri nörolojik fonksiyonlar için hayati öneme sahiptir ve miyelin sentezinde önemli rol oynarlar. Güncel literatürde, KİDP ve GBS gibi demiyelinizan polinöropatilerde bu belirteçlerin düzeyi ile hastalık şiddeti arasındaki ilişkiye dair sınırlı ve çelişkili veriler bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, KİDP, GBS ve DM PNP hastalarında serum B12, folat ve homosistein düzeylerini saptamak ve bu düzeylerin demiyelinizan ve aksonal polinöropatilerin patogenezi ile ilişkisini araştırmaktır. Bu metabolik yolakların aydınlatılması, hastalıkların prognoz ve tedavi stratejilerine katkı sağlayacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda 2011-Ağustos 2025 yılları arasındaki veriler kullanılarak geriye dönük dosya taraması şeklinde yürütüldü. Yaş ve cinsiyet uyumlu toplam 220 kişi dahil edildi Hasta Grubu (n=133); KİDP (n=50), GBS (n=40) ve DM PNP (n=43) tanısı olan hastalar, Kontrol Grubu (n=87); DM tanısı olan (n=43) ve DM tanısı olmayan (n=44) sağlıklı bireylerden oluşmaktaydı. Hastalar, sırasıyla EFNS/PNS, ENA/PNS ve Toronto Diyabetik Simetrik Polinöropati kriterlerine göre kesin tanı almış ve son 6 ayda B12/folat takviyesi kullanmamış idi. B12, folat ve homosistein ölçümleri, hastalarda ilk tanı anındaki, kontrol grubunda ise ilk başvuru/yatış anındaki dosya verilerinden elde edildi. İstatistiksel analiz için SPSS 30.0.0 yazılımı kullanıldı. Bulgular: Genel gruplar arasında (KİDP, GBS, DM PNP, Kontrol) B12 ve folat düzeyleri açısından anlamlı bir fark bulunmazken (p>0.05), homosistein düzeyleri açısından anlamlı bir fark saptanmıştır (p=0.019). Ancak Bonferroni düzeltmesi ile ikili karşılaştırmalarda anlamlılık kaybolmuştur. Folat düşüklüğü oranı (<4.0 ng/mL), GBS grubunda (%28.2), DM PNP (%2.3) ve kontrol (%6.9) gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.001). KİDP hastalarında, hastalık şiddeti ağır olan grupta (INCAT 6-10, medyan B12: 251.00 pg/mL), hafif olan gruba (INCAT 0-5, medyan B12: 388.00 pg/mL) göre B12 düzeyleri anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p=0.021). DM PNP grubunda, sural DSAP amplitüdleri ile homosistein düzeyleri arasında anlamlı negatif yönlü bir ilişki mevcuttur (p=0.027, rho = -0.368). Folat düzeyi, GBS hastalarını kontrol grubundan ayırt etmede anlamlı bir belirteç olarak bulunmuştur (p=0.044, AUC=0.613). Eşik değer 5.65 ng/mL olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, KİDP hastalarında B12, folat ve homosistein düzeylerini inceleyen ilk çalışmadır. Çalışmanın en önemli bulgusu, KİDP hastalarında düşük B12 düzeylerinin artan hastalık şiddetiyle (yüksek INCAT skoru) ilişkili olmasıdır (p=0.021). Bu durum, B12 vitamininin kronik demiyelinizasyon-remiyelinizasyon döngüsünde ve miyelin sentezinde kritik bir rol oynadığı hipotezini desteklemektedir. Bu nedenle, serum B12 düzeyi, KİDP hastalarında hastalık şiddetinin takibinde potansiyel bir belirteç olarak değerlendirilmelidir. Bu bulguların kesinleşmesi ve prognoza yönelik yorum gücünün artırılması için prospektif ve daha geniş serili çalışmalar yapılması önerilmektedir. Ayrıca, ileri çalışmalarda daha spesifik biyobelirteçler (holo-TK, MMA, eritrosit folat) kullanılmalı ve potansiyel karıştırıcı faktörler (metformin, PPİ kullanımı) dışlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Polyneuropathy is a common, disabling disease affecting approximately 1–3% of the general population and 7% of individuals over 65 years old [1,2]. It is classified based on its electrophysiological features into demyelinating (CIDP, GBS) and axonal (DM PNP) types. B12, folate, and homocysteine levels are vital for neurological functions and play an important role in myelin synthesis. Current literature contains limited and conflicting data regarding the relationship between the levels of these markers and disease severity in demyelinating polyneuropathies such as CIDP and GBS. The main objective of this study is to determine the serum B12, folate, and homocysteine levels in patients with CIDP, GBS, and DM PNP and to investigate the association of these levels with the pathogenesis of demyelinating and axonal polyneuropathies. Clarifying these metabolic pathways will contribute to the prognosis and treatment strategies of these diseases. Materials and Methods: The study was conducted as a retrospective chart review using data from the Department of Neurology at Ankara University School of Medicine between 2011 and August 2025. A total of 220 age- and sex-matched individuals were included. The Patient Group (n=133) consisted of patients diagnosed with CIDP (n=50), GBS (n=40), and DM PNP (n=43). The Control Group (n=87) consisted of individuals with a DM diagnosis (n=43) and healthy individuals without a DM diagnosis (n=44). Patients had confirmed diagnoses according to the EFNS/PNS, EAN/PNS, and Toronto Diabetic Symmetric Polyneuropathy criteria, respectively, and had not used B12/folate supplements in the last 6 months. B12, folate, and homocysteine measurements were obtained from the patient files at the time of initial diagnosis and from the control group files at the time of initial presentation/admission. SPSS 30.0.0 software was used for statistical analysis. Results: While no significant difference was found in B12 and folate levels among the general groups (CIDP, GBS, DM PNP, Control) (p>0.05), a significant difference was detected in homocysteine levels (p=0.019). However, significance was lost in pairwise comparisons with Bonferroni correction. The rate of low folate levels (<4.0 ng/mL) was found to be statistically significantly higher in the GBS group (%28.2) compared to the DM PNP (%2.3) and control (%6.9) groups (p<0.001). In CIDP patients, B12 levels were significantly lower in the group with severe disease severity (INCAT 6–10, median B12: 251.00 pg/mL) compared to the group with mild severity (INCAT 0–5, median B12: 388.00 pg/mL) (p=0.021). In the DM PNP group, a significant negative correlation was observed between sural SNAP amplitudes and homocysteine levels (p=0.027, rho = -0.368). Folate level was found to be a significant marker in differentiating GBS patients from the control group (p=0.044, AUC=0.613). The cutoff value was calculated as 5.65 ng/mL. Conclusion: This study is the first to investigate B12, folate, and homocysteine levels in CIDP patients. The most significant finding of the study is that low B12 levels in CIDP patients are associated with increased disease severity (higher INCAT score) (p=0.021). This supports the hypothesis that vitamin B12 plays a critical role in the chronic demyelination-remyelination cycle and myelin synthesis. Therefore, serum B12 level should be considered a potential marker for monitoring disease severity in CIDP patients. Further prospective studies with larger cohorts are recommended to confirm these findings and increase their prognostic interpretation power. Furthermore, more specific biomarkers (holotranscobalamin, MMA, erythrocyte folate) should be used, and potential confounding factors (metformin, PPI use) should be excluded in future studies.