Koklear implantlı hastalarda yaşam kalitesi
Quality of life of cochlear implanted patients
- Tez No: 977239
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU TİJEN CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: koklear implant, yaşam kalitesi, cochlear implant, quality of life
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada amacımız, koklear implantlı çocukların KINDL-R yaşam kalitesi anketine verdikleri cevapların normal işiten yaşıtlarının ve ebeveynlerinin cevapları ile karşılaştırılması idi. 4-16 yaşlarında koklear implant kullanan 72 hastaya ve ebeveynlerine KINDL-R yaşam kalitesi anketi dağıtıldı. Çocuklar 4-7, 8-11 ve 12-16 yaş grupları olarak üç alt gruba ayrıldılar. Ebeveynler 4-7 ve 8-16 yaş grubu çocukların ebeveynleri olarak iki alt gruba ayrıldılar. Çocuklar ve ebevynleri kendi gruplarına özel hazırlanmış anket formlarını doldurdular.Bütün yaş gruplarında koklear implant kullanıcıları normal işitenlerden daha kötü skor aldılar. Koklear implantlı çocuklar ve ebeveynlerinin sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Koklear implantlı çocuklar normal işiten yaşıtlarına göre daha kötü bir yaşam kalitesine sahiptirler. Ebeveynlerin, çocuklarının yaşam kalitesi ile ilgili bildirileri güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
In this study Our aim was to compare the responses of cochlear implanted children to a quality of life questionaire with those of their normal hearing mates and their parents Material-Method: The KINDL-R Questionaire for measuring health related quality of life were delivered to 72 children aged between 4-16 and their parents. The children divided into three subgroups of 4-7 ages, 8-11 ages and 12-16 ages. The parents divided into two subgroups of parents of 4-7 ages and 8-11 ages. Children and parents answered the questionaire speacially designed for their group. Results: CI users in all groups scored significantly worse than their hearing mates. There were no statistically significant difference between the responses of parents and CI users Conclusion: Children with cochlear implants experience quality of life worse than their hearing mates. Reports of parents on their children's quality of life are reliable