ÇOMÜ Hastanesi İç Hastalıkları Servisine yatışı yapılan geriatrik hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective study of geriatric patients admitted to the Internal Diseases Service of ÇOMU Hospital
  1. Tez No: 977254
  2. Yazar: MERVE DURMAZ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE KURTKULAĞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Geriatri, Internal diseases, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı, mortalite, yatış süresi, komorbidite, elderly, mortality, length of stay, comorbidity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, iç hastalıkları servislerindeki hasta profilinin önemli bir kısmını oluşturan geriatrik bireylerin demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerini incelemek ve mortaliteyle ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Ocak 2021 - Kasım 2024 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Servisi'ne yatırılan 65 yaş ve üzeri 1267 hastanın verileri retrospektif ve tanımlayıcı olarak incelenmiştir. COVID-19 pozitif olanlar, günübirlik yatışlar ve 65 yaş altı hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, yaşadığı yer, yatış tanısı, komorbiditeleri, laboratuvar bulguları, yatış süresi ve taburculuk durumları kaydedilmiştir. Veriler tanımlayıcı istatistiklerle özetlenmiş, gruplar arası karşılaştırmalarda uygun parametrik ve nonparametrik testler kullanılmıştır. p < 0,05 istatistiksel anlamlılık sınırı olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların %62'si kadın, %38'i erkek olup yaş ortalaması 78,8 ± 8,0 yıldır. Erkeklerde ve ileri yaş grubunda yatış süresi daha uzundur (p < 0,001). Uzamış yatış süresiyle mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p < 0,001). Hipertansiyon en sık görülen komorbidite olup kadınlarda daha yaygındır (p < 0,001). Onkolojik hastalarda mortalite oranı daha yüksektir (p < 0,001). Alzheimer yaşla birlikte artış göstermektedir (p < 0,001). Vefat eden hastalarda lökosit, nötrofil, üre, kreatinin, ürik asit, LDH, CRP, ferritin ve vitamin B12 düzeyleri daha yüksek; albümin, lenfosit, GFR, potasyum, kalsiyum, HDL, LDL, total kolesterol, 25-hidroksi vitamin d ve demir bağlama kapasitesi düzeyleri daha düşük izlenmiştir (p < 0,05). Sonuç: Geriatrik hastalarda mortalite; yaş, cinsiyet, yatış süresi, komorbiditeler ve bazı laboratuvar parametreleriyle ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular, yaşlı bireylerin yönetiminde erken risk belirlemenin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the demographic, clinical, and laboratory characteristics of geriatric patients, who constitute a substantial portion of the patient profile in internal medicine wards, and to identify factors associated with mortality. Method: This retrospective and descriptive study included 1267 patients aged 65 years and older who were hospitalized in the Internal Medicine Department of Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital between January 2021 and November 2024. Patients who were COVID-19 positive, admitted for day care procedures, or under 65 years of age were excluded. Data on patients' age, sex, place of residence, admission diagnosis, comorbidities, laboratory findings, length of hospital stay, and discharge status were collected. The data were summarized using descriptive statistics, and appropriate parametric and non-parametric tests were used for comparisons between groups. A p-value of < 0.05 was considered statistically significant. Results: Of the patients, 62% were female and 38% were male, with a mean age of 78.8 ± 8.0 years. Length of hospital stay was longer in males and in older patients (p < 0.001). Prolonged hospital stay was significantly associated with mortality (p < 0.001). Hypertension was the most common comorbidity and was more prevalent in females (p < 0.001). Mortality was significantly higher in patients with oncological diseases (p < 0.001). The frequency of Alzheimer's disease increased with age (p < 0.001). Patients who died had higher levels of leukocytes, neutrophils, urea, creatinine, uric acid, LDH, CRP, ferritin, and vitamin B12, and lower levels of albumin, lymphocytes, GFR, potassium, calcium, HDL, LDL, total cholesterol, 25-hydroxy vitamin d, and total iron-binding capacity (p < 0.05). Conclusion: Mortality among geriatric patients was associated with age, sex, length of stay, comorbidities, and several laboratory parameters. These findings emphasize the importance of early risk assessment in the management of elderly individuals.