The influence of innovation on corporate performance: An empirical study of Turkey in manufacturing sector
İnovasyınun kurumsal performans üzerindeki etkisi: Türkiye üretim sektöründe ampirik bir çalışma
  1. Tez No: 977261
  2. Yazar: ECE GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY YAZAR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal performans, Panel veri modelleri, İnovasyon, Institutional performance, Panel data models, Innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, gelişmekte olan ülkeler özelinde, inovasyon faaliyetlerinin işletme performansına olan etkisini analiz etmektedir. Çalışma, 2011-2020 döneminde Borsa İstanbul (BIST) imalat sektörü şirketlerine odaklanmakta ve panel veri analiz yöntemleri ile üç temel inovasyon göstergesinin (Ar-Ge yoğunluğu, patent başvuru sayısı ve şerefiye dışı maddi olmayan duran varlıklar) finansal göstergelerle“ROA, ROE ve ROS”olan ilişkisini incelemektedir. Elde edilen ampirik veriler, Ar-Ge harcamalarının özsermaye kârlılığı üzerinde sürekli ve pozitif bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer yandan, patent başvurularının kısa dönemli finansal çıktılarla istatistiksel olarak anlamlı bir bağı bulunmamıştır. Bulgular, firmaların strateji geliştirme süreçlerinde yapay zekâ ve Endüstri 4.0 gibi gelişen teknolojilerin giderek artan bir öneme sahip olduğunu ve bu teknolojilerin inovasyonu teşvik edici bir rol üstlendiğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, firmaların rekabet gücünü koruyabilmeleri ve sanayi ortamındaki değişimlere uyum sağlayabilmeleri için sürekli yenilik yatırımı yapmaları gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This paper explores how innovation changes corporate performance in developing environments. The analysis focuses on manufacturing companies listed on Borsa Istanbul (BIST) from 2011 to 2020. By applying panel data techniques, the research evaluates how three key innovation indicators—R&D intensity, patent filings, and intangible assets excluding goodwill—relate to financial outcomes, specifically ROA, ROE, and ROS. The empirical data reveal that continuous R&D activities positively affect performance, especially ROE. The analysis finds that intangible assets affect company performance, while patent applications have no statistically significant link to short-term financial results. The study also notes that cutting-edge technologies such as AI and Industry 4.0 increasingly drive innovation and influence how companies plan their strategies. The findings indicate that they need to make continuous innovation investments to maintain their competitiveness and respond to changes in the industrial environment.