İlkokul ikinci sınıf öğrencilerinin kelime hazinesi ve akıcı yazma becerilerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
An investigation of second grade primary school students' vocabulary and writing fluency skills in terms of various variables
  1. Tez No: 977260
  2. Yazar: BETÜL ALTUNDAL ÖKDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HUZEYFE BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadil, Okuma-yazma, Çok dillilik, Mother tonque, Reading-writing, Multilingualism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin kelime hazinesi ve akıcı yazma becerilerinin; cinsiyet, iki dillilik, okul öncesi eğitim alma durumu ile anne ve baba eğitim düzeyi gibi çeşitli demografik değişkenler açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, betimsel tarama modeli temelinde yürütülmüş, veri toplama süreci Kars ili Kağızman ilçesinde yer alan üç farklı merkez ilkokulda gerçekleştirilmiştir. İlk etapta 223 öğrenciye ulaşılmış ancak veriler çözümlenirken bazı elemeler yapılmış; yazmayı bilmeyen, yazılarının okunması güç olan ve çalışma kâğıtlarında hata oluşan öğrenciler çalışmaya dâhil edilmemiştir. Örneğin akıcı yazma etkinliği yapılırken öğrenci yönergeyi tam anlayamamış ve hatalı bir kâğıt ortaya koymuşsa bu öğrenci için akıcı yazma verisi girilmemiştir. Ama diğer bilgilerinde yanlışlık yoksa veri girişi sağlanmıştır. Verilerin niteliği doğrultusunda nihai olarak 166 öğrencinin akıcı yazma, 177 öğrencinin kelime hazinesi verisi değerlendirmeye alınmıştır. Veriler, demografik bilgi formu, akıcı yazma ve kelime hazinesi yazılı anlatım kâğıdı aracılığıyla toplanmıştır. Akıcı yazma becerisi, öğrencilerin 5 dakikalık süre içerisinde yazdıkları toplam hece sayısı ve doğru yazılan hece sayısı üzerinden hesaplanan hız ve doğruluk puanları ile ölçülmüştür. Kelime hazinesi ise 20 dakikalık sürede yazılan metinlerdeki toplam kelime sayısı, kullanılan farklı kelime sayısı ve farklı kelimelerin toplam kelimeye oranı kriterleri dikkate alınarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi, Mann Whitney U testi, tek yönlü ANOVA ve Kruskall Wallis H testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, öğrencilerin hem akıcı yazma hem de kelime hazinesi becerilerinin; özellikle cinsiyet, anne-baba eğitim düzeyi ve okul öncesi eğitim alma durumu gibi değişkenler doğrultusunda anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Örneğin, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha yüksek yazma hızı ve kelime çeşitliliğine sahip oldukları gözlemlenmiştir. Ancak yazma doğruluğu boyutunda cinsiyet değişkeninde anlamlı fark görülmemiştir. Akıcı yazma hızında ebeveyn eğitim düzeyinin etkisi görülmezken hem anne hem babanın eğitim düzeyinin yükselmesinin yazma doğruluğu boyutunda anlamlı farklılıklara sebep olduğu gözlenmiştir. Kelime hazinesi bulgularında ise yalnızca baba eğitim durumu kullanılan farklı kelimelerin ortalamasında anlamlı farklılığa sebep olmuştur. İki dilli ve tek dilli öğrencilerin bulunduğu bu çalışmada iki grup arasında da anlamlı fark olup olmadığı araştırılmıştır. İki dilli ve tek dilli öğrenciler arasında kelime hazinesi ve akıcı yazma becerileri boyutlarından anlamlı farklılıklar oluşmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine whether second-grade primary school students' vocabulary and fluent writing skills differ significantly based on various demographic variables such as gender, bilingualism, preschool education status, and parental education levels. The research was conducted based on the descriptive survey model, and the data collection process was carried out in three different central primary schools located in the Kağızman district of Kars province. Initially, 223 students were reached; however, some exclusions were made during data analysis. Students who could not write, whose writings were difficult to read, or whose worksheets contained errors were not included in the study. For example, if a student misunderstood the instructions during the fluent writing activity and produced an incorrect worksheet, fluent writing data for that student was not entered. However, if there were no errors in their other information, data entry was made. In line with the quality of the data, the fluent writing data of 166 students and the vocabulary data of 177 students were included in the evaluation. The data were collected through a demographic information form, fluent writing, and vocabulary written expression worksheet. Fluent writing skills were measured by calculating speed and accuracy scores based on the total number of syllables written and the number of correctly written syllables within a 5-minute period. Vocabulary was analyzed based on the total number of words written, the number of different words used, and the ratio of different words to the total number of words in the texts written within a 20-minute period. For data analysis, independent samples t-test, Mann-Whitney U test, one-way ANOVA, and Kruskal-Wallis H test were used. The findings revealed that students' fluent writing and vocabulary skills showed significant differences, especially based on variables such as gender, parental education level, and preschool education status. For instance, it was observed that female students had higher writing speed and word diversity compared to male students. However, no significant difference was found in writing accuracy in terms of gender. While parental education level did not affect fluent writing speed, higher education levels of both mother and father led to significant differences in writing accuracy. In the vocabulary findings, only the father's education level caused a significant difference in the average number of different words used. This study, which included both bilingual and monolingual students, also investigated whether there were significant differences between these two groups. No significant differences were found between bilingual and monolingual students in terms of vocabulary and fluent writing skills.