Dijitalleşme sürecinde din eğitimi ve ergen annelerinin tutumları
Religious education and the attitudes of adolescent mothers in the digitalization process
- Tez No: 977272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMEYRA ARICAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile eğitimi, Aile tutumu, Ana-baba kontrolü, Bilgisayar destekli eğitim, Dijital eğitim, Din eğitimi, Family education, Family attitude, Parents control, Computer assisted education, Digital education, Religious education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Teknoloji her geçen gün hızla değişmekte ve gelişmektedir. Günümüzde teknoloji kullanımı, ebeveynler için yeni bir sorumluluk alanı oluşturmuştur. Kontrolsüz ve bilinçsiz kullanım şekli, zararlı sonuçlara neden olabilmektedir. Bu bağlamda“dijital ebeveynlik”ifadesi, internet ve dijital medya kullanımıyla ilgili olarak ebeveynlerin çocuklarını korumak, bilinçli davranmak ve gerekli ebeveyn rollerini ifade etmek amacıyla ortaya çıkan yeni bir kavramdır. Dijital medya kullanımı, özellikle ebeveynler ve çocuklar için eğitime ve disipline ihtiyaç duyan bir konudur. Dijital teknolojinin sağladığı olanaklardan faydalanarak din eğitiminde etkili ve nitelikli bir öğretim sağlanabilir. Bu noktada ebeveynlerin dijital teknolojilere olan ilgisi de etkili bir faktördür. Özellikle teknolojiyi hangi amaçlarla ve nasıl kullanacağı konusunda ailelerin çocuklara rehberlik etmesi, model olması, onlarla nitelikli ve verimli vakit geçirerek süreci yönetebilmesi önemlidir. Dijitalleşme sürecinde artan dini içeriklerin, ergenlerin dini gelişimlerine etkisi ve bu süreçte ergen annelerinin rehberlik rolleri açısından ne ölçüde etkili olduğu yeterince incelenmemiştir. Bu bağlamda çalışmada, ergen annelerinin dijital din eğitimi sürecindeki tutumları ve etkileri araştırılmıştır. Bu araştırma, dijitalleşme sürecinde artan dini içeriklerin, ergenlerin dini gelişimlerine etkisini ve ergen annelerinin rehberlik rolünü anlamaya çalışmaktadır. Dijital din eğitiminin tehditleri ve fırsatları karşısında ergen annelerinin tutumlarını ortaya koyarak alana katkı sunmaktadır. Medya okuryazarlığı, içerik güvenliği ve dijital rehberlik gibi meselelerde çözüm odaklı öneriler getirmektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerini kullanarak bu konuya daha derinlemesine bir anlayış getirmeyi amaçlamaktadır. Ergen çocukları olan farklı özelliklere sahip ergen anneleri ile mülakat yapılmıştır. Araştırmada katılımcılar amaçlı örneklem yöntemlerinden“kartopu tekniği”kullanılarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniği, verilerin analizinde betimleyici analiz yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, ergen anneleri dijital din eğitimine karşı temkinli olup çoğunlukla bireysel çabalarla rehberlik etmektedir. Bu konudaki bilgi düzeyleri genellikle kişisel çaba ve deneyimle sınırlı olup, kurumsal bir eğitim almamışlardır. Dijital içeriklerin güvenilirliği konusunda kaygı duymakta, medya okuryazarlığı ve rehberliğe ihtiyaç duymaktadırlar. Ergen anneleri, dini bilgileri geleneksel yollarla doğrudan kendileri vermeyi tercih etmektedir. Katılımcılar, dijital ortamda sapkın içerikler, dini bilgi kirliliği ve farklı inançlara ait etkilerle karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Sonuç olarak, dijital din eğitiminin etkili ve güvenilir olabilmesi için aile, devlet ve toplum iş birliğinde içerik, rehberlik ve eğitim desteklerinin artırılması gerektiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Technology is rapidly changing and developing every day. Today, technology use has created a new area of responsibility for parents. Uncontrolled and unconscious use can lead to harmful consequences. In this context, the term“digital parenting”is a new concept that has emerged to protect children's internet and digital media use, to act consciously, and to express the necessary parental roles. Digital media use is a subject that requires education and discipline, especially for parents and children. By taking advantage of the opportunities provided by digital technology, effective and quality religious education can be achieved. Parents' interest in digital technologies is also a significant factor in this regard. It is particularly important for families to guide children, model their use of technology, and manage the process by spending quality and productive time with them. The impact of increasing religious content on the religious development of adolescents during the digitalization process and the extent to which it is effective in terms of the guidance roles of adolescent mothers in this process have not been adequately studied. In this context, this study explores the attitudes and influences of adolescent mothers in the digital religious education process. This research seeks to understand the impact of increasing religious content during the digitalization process on the religious development of adolescents and the role of adolescent mothers as guides. It contributes to the field by revealing the attitudes of adolescent mothers toward the threats and opportunities of digital religious education. It offers solution-oriented recommendations on issues such as media literacy, content security, and digital guidance. The research aims to provide a more in-depth understanding of this topic using qualitative research methods. Interviews were conducted with mothers of adolescent children with diverse characteristics. Participants were selected using the“snowball technique,”a purposive sampling method. A semi-structured interview technique was used for data collection, and descriptive analysis was employed for data analysis. According to the research findings, adolescent mothers are wary of digital religious education and often seek guidance through individual efforts. Their knowledge on this topic is generally limited to personal effort and experience and has not received institutional training. They are concerned about the reliability of digital content and need media literacy and guidance. Adolescent mothers prefer to provide religious information directly to themselves through traditional means. Participants stated that they encountered deviant content, religious disinformation, and influences from different faiths in the digital environment. Consequently, it was demonstrated that for digital religious education to be effective and reliable, increased content, guidance, and educational support must be provided through collaboration between family, government, and society.