19-65 yaş arası kadın bireyler meme kanserinden korunmaya yönelik beslenme hakkında bilgi düzeyi araştırılması
Research on the knowledge level of female individuals between the ages of 19-65 about nutrition for breast cancer prevention
- Tez No: 977345
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR MÜDÜROĞLU KIRMIZIBEKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Meme kanseri, Sağlıklı beslenme, Mediterranean diet, Healthy nutrition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kadın bireylerde Akdeniz diyetine uyum düzeyi ile meme kanseri riski arasındaki olası ilişkiyi incelemektir. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte tasarlanan araştırma, İstanbul ili Beşiktaş ilçesinde ikamet eden, 19-65 yaş aralığındaki kadın bireylerden oluşan bir örnekleme grubuyla yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde katılımcılara sosyo-demografik bilgi formu, Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği (MEDAS) ve meme kanseri risk faktörlerini değerlendirmeye yönelik sorular içeren bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmamız kapsamında katılımcılar“Kadınlarda meme kanseri risk düzeyleri”ve“Akdeniz diyetine bağlılık”olmak üzere iki gruba ayrılmış; grupların MEDAS puan ortalamaları karşılaştırılmıştır. Analizler sonucunda, meme kanseri tanısı bulunmayan bireylerin MEDAS puanlarının tanısı olanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05).Kadın bireylerde Akdeniz diyetine bağlılık ile meme kanseri risk düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (r=-,009; p=,922). Bu bulgu, Akdeniz diyetine yüksek uyumun meme kanseri riskini azaltmada koruyucu bir faktör olabileceğini göstermektedir. Ayrıca yaş, eğitim düzeyi, sosyoekonomik durum ve fiziksel aktivite gibi değişkenlerin Akdeniz diyetine uyumu etkileyen önemli faktörler olduğu belirlenmiştir. Akdeniz diyetine yüksek uyum gösteren bireylerde meme kanseri risk puanlarının daha düşük olması, bu beslenme modelinin hem onkolojik hem de genel sağlık açısından önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, Akdeniz diyetine uyum ile meme kanseri riski arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu doğrultuda farkında olma durumu artırıcı ve koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik uygulamalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate the possible relationship between the level of adherence to the Mediterranean diet and breast cancer risk in women. Designed as a descriptive and exploratory study, the research was conducted with a sample group consisting of women aged 19-65 residing in the Beşiktaş district of Istanbul. During the data collection process, participants were administered a socio-demographic information form, the Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS), and a questionnaire containing questions aimed at assessing breast cancer risk factors. The data obtained were analyzed using the SPSS programme. Within the scope of the study, participants were divided into two groups: 'Breast cancer risk levels in women' and 'Mediterranean diet adherence'; the mean MEDAS scores of the groups were compared. The results of the analysis revealed that the MEDAS scores of individuals without a breast cancer diagnosis were significantly higher than those with a diagnosis (p<0.05).There was no significant relationship between adherence to the Mediterranean diet and breast cancer risk levels among women (r=-.009; p=.922). This finding suggests that high adherence to the Mediterranean diet may be a protective factor in reducing breast cancer risk. Additionally, variables such as age, education level, socioeconomic status, and physical activity were identified as important factors influencing adherence to the Mediterranean diet. The fact that breast cancer risk scores are lower in individuals with high adherence to the Mediterranean diet highlights the importance of this dietary pattern for both oncological and general health. In conclusion, a significant association was found between adherence to the Mediterranean diet and breast cancer risk. Accordingly, awareness-raising and preventive health services are recommended.