Fast food restoranlarında hizmet kalitesi ve tekrar ziyaret etme niyeti ilişkisi: İstanbul örneği
Relationship between service quality and revisiting intention i̇n fast food restaurants: The case of İstanbul
- Tez No: 977354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KANSU GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Fast food restaurant, Hizmet kalitesi, Tekrar gelme niyeti, İstanbul, Fast food restaurant, Service quality, Revisit intention, Istanbul
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı fast food restoranlarında hizmet kalitesi ve tekrar ziyaret etme niyeti ilişkisinin belirlenmesidir. Bu araştırma ile fast food restoranlarının müşterilerin tekrar ziyaret etme niyetini olumlu yönde etkileyebilmesi için dikkat etmesi gereken faktörler açıklanarak sektöre katkı sunması beklenmektedir. Ayrıca daha sonraki araştırmalara yönelik literatürün güçlendirilmesi ile yön gösterici nitelikte olacağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda İstanbul'daki fast food restoranları evren bölgesi olarak alınmıştır. İstanbul genelinde 394 fast food restoran müşterisi üzerinde anket tekniği ile veri toplanmıştır. Uygulanan anketlerden toplanan veriler faktör analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi teknikleri ile SPSS paket programında analiz edilmiştir. Analizler neticesinde fast food restoranlarında hizmet kalitesinin temizlik, gıda kalitesi, duyarlılık, güvence ve empati boyutları ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon ve regresyon olduğu tespit edilmiştir. Buna göre fast food restoranlarında hizmet kalitesinin temizlik, gıda kalitesi, duyarlılık, güvence ve empati boyutlarının tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde pozitif yönlü etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the relationship between service quality and revisit intention in fast food restaurants. It is expected that this research will contribute to the sector by explaining the factors that fast food restaurants should pay attention to in order to positively affect customers' revisit intention. It is also thought that it will be guiding by strengthening the literature for subsequent research. In this direction, fast food restaurants in Istanbul were taken as the universe region. Data were collected from 394 fast food restaurant customers in Istanbul with a survey technique. The data collected from the applied surveys were analyzed with factor analysis, correlation analysis, regression analysis techniques in the SPSS package program. As a result of the analyses, it was determined that there was a statistically significant correlation and regression between the dimensions of service quality in fast food restaurants such as cleanliness, food quality, sensitivity, assurance and empathy and the intention to revisit. Accordingly, it was observed that the dimensions of service quality in fast food restaurants such as cleanliness, food quality, sensitivity, assurance and empathy have a positive effect on the intention to revisit.