Abdominal ultrasonografi uygulanan kedilerde safra kesesi çamuru ve hastalıklarının prevelansı
Prevalence of gallbladder sludge and diseases in cats undergoing abdominal ultrasonography
- Tez No: 977370
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Safra kanal hastalıkları, Safra kanal tıkanması-ekstrah..., Safra kesesi, Safra kesesi boşalması, Safra taşları, Bile duct diseases, Gallbladder, Gallbladder emptying, Gallstones
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kedilerde safra kesesi çamuru ve hastalıklarının prevalansının belirlenmesi amaçlandı. Tez çalışması kapsamında, farklı nedenlerle özel bir kliniğe başvuran farklı ırk, cinsiyet ve yaĢ grubundan 100 kedinin abdominal ultrasonografik muayene kayıtları incelendi. Ultrasonografik muayene öncesinde abdominal bölge tıraşlanıp alkol ile dezenfekte edildikten sonra prob ile deri arasında hava kalmasını önlemek amacıyla ultrason jeli uygulandı. Kedilere ait anamnez bilgileri de kaydedildi. Elde edilen ultrasonografik görüntüler üzerinden safra kesesi çamuru, safra kesesi duvar kalınlığı, safra kesesi dilatasyonu vesafra kesesine ait morfolojik anormallikler ile karaciğer boyutları belirlendi. Sunulan tez çalışmasında incelenen 100 kedinin ultrasonografik görüntüleri değerlendirildiğinde, 6 kedide safra mukoseli, 25 kedide kolesistit, 2 kedide kolanjit/kolanjiohepatit, 8 kedide safra kesesi morfolojik anormallikleri ve 5 kedide hepatik lipidozile uyumlu görüntüler elde edildi. Sonuç olarak, kedilerde safra kesesi çamuru prevalansının %6 olduğu ve safra kesesi hastalıklarının tespitinde ultrasonografik muayenenin değerli bir araç olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the prevalence of gallbladder sludge and its diseases in cats. As part of this thesis, abdominal ultrasonographic examination records of 100 cats of different breeds, sexes, and ages who presented to a private clinic for various reasons were reviewed. Before the ultrasound examination, the abdominal area was shaved and disinfected with alcohol, and ultrasound gel was applied to prevent air from trapped between the probe and the skin. Medical history information was also recorded. The ultrasonographic images obtained were used to determine gallbladder sludge, gallbladder wall thickness, gallbladder dilatation, morphological abnormalities of the gallbladder, and liver size. The ultrasonographic images of the 100 cats examined in this thesis revealed images consistent with biliary mucocele in 6 cats, cholecystitis in 25 cats, cholangitis/cholangiohepatitis in 2 cats, gallbladder morphological abnormalities in 8 cats, and hepatic lipidosis in 5 cats. In conclusion, it was concluded that the prevalence of gallbladder sludge in cats was 6% and that ultrasonographic examination was a valuable tool in the detection of gallbladder diseases.