Türkçe dersi öğrenme çıktılarının (TYMM) samr modeline göre incelenmesi ve etkinlik önerileri
Analysis of the learning outcomes of the Turkish century maarif model (TYMM) Turkish course according to the samr model and activity suggestions
- Tez No: 977432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: SAMR modeli, Web 2.0, SAMR model, Web 2.0
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Türkçe Öğretim Programında yer alan öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerinin Yenilenmiş Bloom Taksonomisi ve SAMR modeli çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi ile yürütülmüş ve elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın verileri, 2024 Türkçe Öğretim Programında yer alan 5-8.sınıf öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerinden oluşmaktadır. Veriler, Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin bilgi ve bilişsel süreç boyutuna göre analiz edilmiş ve SAMR modeli çerçevesinde sınıflandırılmıştır. Ayrıca, belirlenen öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerine uygun Web 2.0 araçları önerilmiş ve etkinlik örneklerine yer verilmiştir. Araştırma bulguları, öğrenme çıktılarının SAMR modeline göre yerleştirilmesinde“yerine koyma”(%13),“geliştirme”(%22),“değiştirme”(%56) ve“yeniden tanımlama”(%9) düzeylerinde yoğunlaştığını göstermektedir. Bunun yanı sıra Maarif Modelinin dönüştürme aşamasının %65 (analiz etme, değerlendirme, yaratma) ve iyileştirme aşamasının %35 (hatırlama, anlama, uygulama) oranlarında gerçekleştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, öğrenme çıktılarının dönüştürme düzeyinde olması, programın üst düzey düşünme becerilerini desteklemeye yönelik olduğunu göstermektedir. SAMR modelinin“değiştirme”ve“yeniden tanımlama”düzeylerinin yoğunluğu, programın teknolojiyi yalnızca araçsal olarak değil pedagojik dönüşüm odaklı bir biçimde entegre ettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the learning outcomes and process components in the 2024 Turkish Century Maarif Model Turkish curriculum within the framework of the Revised Bloom's Taxonomy and the SAMR model. The research was carried out using the document analysis method, one of the qualitative research approaches, and the collected data were analyzed through descriptive analysis. The research data consisted of the learning outcomes and process components for grades 5-8 in the 2024 Turkish Curriculum. The data were analyzed according to the knowledge and cognitive process dimensions of the Revised Bloom's Taxonomy and classified within the framework of the SAMR model. Furthermore, sutable Web 2.0 tools were proposed for the identified learning outcomes and process components, and sample activities were provided.The findings of the study reveal that the distribution of learning outcomes across the levels of the SAMR model was as follows: substitution (13%), augmentation (22%), modification (56%), and redefinition (9%). Moreover, it was determined that the transformation stage of the Maarif Model was realized at a rate of 65% (analyzing, evaluating, creating), while the enhancement stage was realized at 35% (remembering, understanding, applying). As a result, the predominance of learning outcomes at the transformation level indicates that the curriculum supports higher-order thinking skills. The prominence of the“modification”and“redefinition”levels in the SAMR model demonstrates that the curriculum integrates technology not merely as a tool but with a strong emphasis on pedagogical transformation