Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin boş zaman yönetimi ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between free time management and psychological well-being of students of the faculty of sports sciences
  1. Tez No: 977476
  2. Yazar: BÜŞRA EFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, Boş Zaman Yönetimi, Psikolojik İyi Oluş, Rekreasyon, Time, Leisure Management, Psychological Well-being, Recreation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ile Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin boş zaman yönetimi ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini Spor Bilimleri alanında öğrenim gören öğrenciler, örneklem grubunu ise Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören 192 kadın 207 erkek olmak üzere toplam 399 öğrenci oluşturmuştur. Kişisel bilgilerin elde edilmesinde araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılırken, boş zaman yönetimlerinin belirlenmesinde Wang ve ark (2011) tarafından geliştirilen ve Akgül ve Karaküçük (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan Boş Zaman Yönetim Ölçeği (BZYÖ), psikolojik iyi oluşlarının belirlenmesinde, Diener ve ark. (2010) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Telef (2013) tarafından yapılan Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ) kullanılmıştır. Ölçekler, öğrencilere hem fiziksel ortamda hem de dijital platformlar üzerinden ulaştırılan anket formu aracılığıyla uygulanmıştır. Verilerin analizinde; ikili karşılaştırmalarda Independent Sample T testi, çoklu karşılaştırmalarda One Vay Anowa, farklılık kaynağının belirlemesinde ise Tukey HSD testi kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise Pearson Corelasyon analizi kullanılmıştır. Cinsiyet faktörüne bağlı olarak psikolojik iyi oluş ve boş zaman yönetimi boyutlarında istatistiki bir değişim gözlenmemiştir (p > .05). Yaş faktörüne bağlı olarak psikolojik iyi oluş düzeylerinde istatistiki bir değişim gözlenmemiştir (p > .05). 23-27 yaş bireyler 18-22 yaş bireylerden boş zaman yönetimi, amaç belirleme ve yöntem, boş zaman tutumu ve değerlendirme boyutlarında istatistik anlamda daha yüksek değere sahipken (P<0.05), programlama boyutunda herhangi bir değişim gözlemlenmemiştir. Öğrenim alanı faktörüne bağlı olarak psikolojik iyi oluş ve boş zaman yönetimi boyutlarında istatistiki değişimler tespit edilmiştir. (p<.05). Araştırmamız psikolojik iyi oluş ile boş zaman yönetimi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir (p < .01). Bu bulgular ışığında cinsiyetin psikolojik iyi oluş ve boş zaman yönetiminde etken bir rolünün olmadığı, 23-27 yaş öğrencilerin 18-22 yaş öğrencilere nazaran daha pozitif boş zaman yönetimine sahip olduğu, rekreasyon bölümünün diğer bölümlere nazaran daha pozitif psikolojik iyi oluş ve boş zaman yönetimi düzeyine sahip olduğu söylenilebilir. Ayrıca boş zaman yönetimi ve psikolojik iyi oluş arasında pozitif yönde kuvvetli bir ilişkinin bulunması bireylerin boş zaman yönetimi ve psikolojik iyi oluşlarının artırılması, eğitimsel faktörlerle desteklenmesiyle daha iyi bir düzeye gelebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between leisure time management and psychological well-being among students studying in Faculties of Sport Sciences. The population of the research consists of students studying in the field of Sport Sciences, while the sample includes a total of 399 students, 192 females and 207 males, enrolled in Faculties of Sport Sciences. A personal information form developed by the researcher was used to obtain demographic data. The Leisure Time Management Scale (LTMS), developed by Wang et al. (2011) and adapted into Turkish by Akgül and Karaküçük (2015), was used to determine students' leisure time management levels, and the Psychological Well-Being Scale (PWBS), developed by Diener et al. (2010) and adapted into Turkish by Telef (2013), was used to measure their psychological well-being. The scales were administered to the participants via questionnaire forms delivered both physically and through digital platforms. In data analysis, the Independent Samples T-Test was used for pairwise comparisons, One-Way ANOVA was utilized for multiple comparisons, and the Tukey HSD test was applied to identify the source of differences. Pearson Correlation analysis was used to examine the relationships between the scales. No statistically significant difference was observed in leisure time management or psychological well-being according to gender (p > .05). Similarly, no statistically significant difference was found in psychological well-being levels according to age (p > .05). However, participants aged 23–27 scored significantly higher than those aged 18–22 in leisure time management, goal setting and method, leisure attitude, and evaluation sub-dimensions (p < .05), while no difference was found in the programming sub-dimension. Significant differences were detected in psychological well-being and leisure time management according to academic department (p < .05). The study also revealed a positive and significant relationship between leisure time management and psychological well-being (p < .01). Based on these findings, it can be stated that gender is not an influential factor in psychological well-being or leisure time management, students aged 23–27 have more positive leisure time management skills than those aged 18–22, and Recreation Department students have higher psychological well-being and leisure time management levels compared to students from other departments. Additionally, the strong positive correlation between leisure time management and psychological well-being suggests that both variables may be enhanced through educational support and structured interventions.