Yeşil tüketici değerlerinin marka aşkına etkisinde ağızdan ağıza pazarlamanın rolü
The role of word of mouth marketing in the effect of green consumer values on brand love
  1. Tez No: 977557
  2. Yazar: EBRU ŞENEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF EMRE KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Tüketici Değerleri, Marka Aşkı, Ağızdan Ağıza Pazarlama, Sürdürülebilirlik, Tüketici Davranışları, Green Consumer Values, Brand Love, World of Mouth, Sustainability, Cunsomer Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Artan çevresel sorunlar, tüketicilerin satın alma tercihlerini giderek daha fazla sürdürülebilirlik ve çevreci değerler etrafında şekillendirmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı yeşil tüketici değerlerinin marka sevgisini nasıl şekillendirdiğini ve marka sevgisinin tüketicilerin başkalarına markayı önermeye yönelik davranışlarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında nicel yöntem kullanılmış, veri toplamak amacıyla Malatya'da okuyan üniversite öğrencilerine anket uygulanarak veri toplanmıştır. Analizler sonucunda, yeşil tüketici değerlerinin marka aşkını anlamlı biçimde artırdığı ve marka aşkının ağızdan ağıza pazarlama davranışlarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Araştırmanın bulguları, çevre dostu değerlerin sadece marka ile duygusal bağı güçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda tüketicilerin markayı başkalarına önermesine de katkıda bulunduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma yeşil tüketici değerlerinin markalara rekabet avantajı sağladığını ve çevre bilincine dayalı pazarlama stratejilerinin marka sevgisi ve ağızdan ağıza pazarlama davranışlarını pekiştirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the increase of envirenmental concerns, consumers sensitivity to sustainability and environmentally friendly values in their brand preferences has come to the forefront. In this context, the purpose of this study is to reveal how green consumer values shape brand love and how brand love influences consumers behavior of recommending the brand to others. Within the scope of the research, a quantitative method was employed, and data were collected through a survey administered to university students studying in Malatya. The analyses revealed that green consumer values significantly enhance brand love, and brand love positively influences word-of-mouth behaviors. The findings indicate that environmentally friendly values not only strengthen the emotional bond with the brand but also contribute to consumers' willingness to recommend the brand to others. In conclusion, this study reveals that green consumer values provide a competitive advantage for brands and that marketing strategies based on environmental awareness reinforce brand love and Word-of-mouth marketing behaviors.