Firmaların finansal performansını etkileyen iç faktörlerin araştırılması: MSCI Türkiye Endeksi üzerine bir uygulama
Research on internal factors affecting the financial performance of companies: an application on the MSCI Türkiye Index
  1. Tez No: 977558
  2. Yazar: FUNDA SAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SERDAR KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, MSCI Türkiye Endeksi, Eşbütünleşme testi, Katsayı tahmincileri, MSCI, Panel eşbütünleşme, Financial Performance, MSCI Turkey Index, Cointegration Test, Coefficient Estimators, MSCI, Panel cointegration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, MSCI Türkiye endeksinde yer alan firmaların finansal performansını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Bu endekse dahil 68 firmanın 2010 1Q – 2024 3Q arasındaki dönemi kapsayan çeyrek veriler kullanılarak 59 gözlem yer almaktadır. Ancak veri setinde çalışma dönemine ait verileri tam olan 35 firma analiz kapsamına alınmıştır. Çalışmada bağımlı değişken olarak üç farklı finansal performans göstergesi kullanılmıştır: Firma değerini temsilen, Firma Değeri / Defter Değeri Oranı (FD/DD), firma kârlılıklarını temsilen Aktif Kârlılık (ROA) ve Özsermaye Kârlılığı (ROE); bağımsız değişkenler ise Finansal Kaldıraç Oranı (FKO), Cari Oran (CO), Alacak Devir Hızı (ADH), Stok Devir Hızı (SDH), Aktif Büyüklük (AKBÜY) ve Özsermaye Büyüklüğü (ÖZBÜY) olarak belirlenmiştir. Veri seti üzerinde uygulanan analizlerde, uzun dönemli ilişkilerin test edilmesi amacıyla Westerlund (2007) Eşbütünleşme Testi yapılmış, değişkenler arasındaki katsayıların tahmininde ise MGE Katsayı Tahmincisi ve Driscoll-Kraay Dirençli Katsayı Tahmincisi yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sonucu olarak uzun vadede değişkenler arasında eşbütünleşik ilişkinin olduğu görülmektedir. Ayrıca; ADH, FKO ve SDH'nin FD/DD üzerinde anlamlı etkisi vardır. FKO, CO, SDH, AKBÜY ve ÖZBÜY' ün ROA üzerinde anlamlı etkisi vardır. CO, ADH, AKBÜY ve ÖZBÜY' ün ROE üzerinde anlamlı etkisi vardır. Bu yöntemler aracılığıyla, firmaların finansal performansını etkileyen değişkenlerin istatistiksel anlamlılık düzeyleri ortaya konmuş ve elde edilen bulgular doğrultusunda yatırımcılar, finansal analistler ve karar vericiler için yönlendirici çıkarımlar yapılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to identify the factors influencing the financial performance of firms listed in the MSCI Turkey Index. Quarterly data covering the period from 2010 Q1 to 2024 Q3 were collected for 68 firms included in the index, resulting in 59 observations. However, only 35 firms with complete data for the study period were included in the analysis. In the study, three financial performance indicators were employed as dependent variables: The Market-to-Book Ratio (M/B) as a proxy for firm value, and Return on Assets (ROA) and Return on Equity (ROE) as proxies for firm profitability. The independent variables were identified as Financial Leverage Ratio (FLR), Current Ratio (CR), Accounts Receivable Turnover (ART), Inventory Turnover (IT), Asset Size (AS), and Equity Size (ES). For the purpose of testing long-run relationships, the Westerlund (2007) Cointegration Test was applied. Coefficient estimations were conducted using the Mean Group Estimator (MGE) and the Driscoll-Kraay Robust Coefficient Estimator. The results reveal the existence of cointegrated relationships among the variables in the long run. Moreover, ART, FLR, and IT were found to have significant effects on M/B. FLR, CR, IT, AS, and ES were found to have significant effects on ROA. CR, ART, AS, and ES were found to have significant effects on ROE. Through these methods, the statistical significance levels of the variables affecting firms' financial performance were identified. Based on the findings, the study aims to provide guiding insights for investors, financial analysts, and decision-makers