Ergenlerde sosyal medya bağımlılığı ve dindarlık ilişkisi
Philosophy and religious sciences relationship between social media addiction and religiousness in adolescents
  1. Tez No: 977634
  2. Yazar: VİLDAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HIZIR HACIKELEŞOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal bağımlılık, Din psikolojisi, Sosyal medya, Sosyal medya bağımlılığı, Behavioral addiction, Psychology of religion, Social media, Social media addiction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenlerde sosyal medya bağımlılığı ile dindarlık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu bağlamda çalışma iki başlık altında yürütülmüştür. İlk bölümde konu başlıkları tek tek incelenmiş ve değerlendirilmiş, ikinci bölümde elde edilen verilerin analizinden ulaşılan bulgular sunulmuş ve tartışılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri 2023-2024 yılları içerisinde tüm Türkiye'de aktif olarak öğrenim hayatına devam eden 13-18 yaş aralığındaki ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinden toplanmıştır. Çalışmanın grubunu tesadüfi örnekle yöntemi ile seçilen 242 erkek (%57,5) ve 179 kız (%42,5) olmak üzere toplam 421kişi oluşturmaktadır. Çalışmada, Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Dindarlık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 22.0 istatistiksel paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Değişkenlerin puan ortalamalarındaki farklılıkları tespit edebilmek için iki gruplu değişkenlerden bağımsız örneklemlere t-Test analizi uygulanmıştır. Üç veya daha fazla gruba sahip değişkenler için ise One-way ANOVA testi yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları kapsamında sosyal medya bağımlılığı ile dindarlık arasında bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between social media addiction and religiosity among adolescents. İn this context, the study was conducted under two main sections. In the first section,the topics were individually examined and evalauted,while in the second section, the collected data were analyzed. The study employed the relational survery model, one of the quantiative research methods. The population of the research consits of middle school,high school and university students aged 13-18 who were actively continuing their education across Turkey during the 2023/2024 academic year. The sample of the study was seleceted using the random sampling method,and contsits of a total of 421 participants with 5.5% (n=242) male and 42.5 (n=179) female. The Social Media Addiction Students Information From Scale and the Religiosity Scale were used in the study. The staistical analysis software package. To determine differences in mean scores of variables, and One-Way ANOVA was used for variables with three or more groups. Additionaly, Pearson correlation analysis was employed to determine the direction of the relationship between the variables. The findings of the study revaled that social media addiction does not have a predictive effect on religiosity