The association between the ventilatory anaerobic threshold and ratings of perceived exertion in cardiac patients with low, moderate and higher baseline fitness before and after 8-weeks of cardiac rehabilitation
Düşük, orta ve yüksek temel fitness düzeylerine sahip kalp hastalarında 8 haftalık kardiyak rehabilitasyon öncesi ve sonrasında ventilatuvar anaerobik eşik ile algılanan zorlanma dereceleri arasındaki ilişki
- Tez No: 977633
- Danışmanlar: PROF. DR. LEE INGLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz tedavisi, Egzersiz testi, Rehabilitasyon, Exercise therapy, Exercise test, Rehabilitation
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Hull
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiopulmoner Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Arka Plan: Birleşik Krallık'ta (İngiltere), kalp hastalıkları rehabilitasyonunda egzersiz şiddetini belirlemek için kalp atış hızı rezervinin yüzdesi (%HRR) ve sabit bir algılanan çaba (RPE) aralığı (RPE 11-14) kullanılmaktadır. Bu çalışmada, başlangıç fitness grupları ile egzersiz eğitimi öncesi ve sonrası ventilatuar anaerobik treşold (VAT)'deki RPE arasında fark olup olmadığı analiz edilmiştir. Ayrıca, düşük, orta veya yüksek başlangıç fitness düzeyine sahip hastalarda, mevcut RPE egzersiz öneri kılavuzlarının uygun olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Tasarım ve Yöntemler: Kardiyopulmoner Egzersiz Testi (CPET), müdahale grubu (IG) için 8 haftalık devreli kardiyak rehabilitasyon egzersiz programı öncesinde ve sonrasında, kontrol grubu (CG) için ise ilk CPET'ten 10 hafta sonra bir koşu bandında yapılmıştır. VAT değerleri V-eğim yöntemi ile belirlenmiş ve VAT'ye karşılık gelen RPE değeri tanımlanmış, ardından bu değerler egzersiz reçetesi kılavuzlarındaki RPE aralığı ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 70 kardiyak hasta (yaş: 63,5 yıl (57,8-70); vücut kitle indeksi: 29,4 kg/m² (26,3-31,4); %85,7 erkek) dahil edilmiştir. VAT'teki RPE, düşük, orta ve yüksek kardiyovasküler fitness (CRF) gruplarında sırasıyla 10,1 (8,7-11,5), 11,8 (10,5-13) ve 13,7 (12,5-14,9) olarak belirlenmiştir. IG'de, düşük CRF grubunda ortalama VAT RPE değeri 10 (SD:4), orta CRF grubunda 12 (3) ve yüksek CRF grubunda 14 (3) olarak bulunmuş, egzersiz eğitimi sonrası, düşük CRF grubunda ortalama VAT RPE değeri 10 (SD:3), orta CRF grubunda 13 (3) ve yüksek CRF grubunda 14 (2) olarak saptanmıştır. CG'de, başlangıçta düşük CRF grubunda ortalama VAT RPE değeri 9 (3), orta CRF grubunda 12 (3) ve yüksek CRF grubunda 13 (2) olarak belirlenmiştir. Sonuç: VAT'teki RPE, düşük, orta ve yüksek fitness kategorilerinde anlamlı şekilde farklıdır.
Özet (Çeviri)
Background: In the United Kingdom (UK), heart rate calculation (% heart rate reserve (%HRR)), and a fixed range of perceived exertion (RPE) (an RPE of 11-14) are used to determine exercise intensity in cardiac rehabilitation. In this study, we aimed to analyse if there are differences between baseline fitness groups, and RPE at VAT before and after 8-weeks exercise training. We also aimed to determine if the current guidelines of RPE training zones between 11 and 14 are appropriate in patients with low, moderate or higher baseline fitness. Design and Methods: Cardiopulmonary Exercise Test (CPET) was conducted on a treadmill before and after circuit-base cardiac rehabilitation exercise programme for intervention group (IG), and 10-week after than the first CPET for control group (CG), in a cardiac rehabilitation centre in the UK. The VAT values were determined with V-slope method, and the RPE corresponding to VAT was identified, and then the values were compared with the RPE range in the exercise prescription guidelines. Results: 70 cardiac patients (N=70) patients (63.5 years (57.8-70); body mass index 29.4 kg/m² (26.3-31.4); 85.7% male) were included into the study. The RPE at VAT was 10.1 (8.7-11.5), 11.8 (10.5-13) and 13.7 (12.5-14.9) in low, moderate and higher CRF groups, respectively. In IG, the mean RPE at VAT was 10 (SD:4) in low, 12 (3) in moderate and 14 (3) in high CRF groups, and after exercise training, the mean RPE at VAT was found 10 (SD:3) in low, 13 (3) in moderate and 14 (2) in higher CRF. In CG, at baseline, the mean RPE at VAT was 9 (3), 12 (3) and 13 (2) in low, moderate and higher CRF groups, respectively. Conclusion: The RPE at VAT is significantly different in the low, moderate and high fitness categories.