16-18 yaş arası erkek basketbolcularda kassal yorgunluğun dinamik postüral kontrol ve tekrarlı sprint yeteneğine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of muscular fatigue on dynamic postural control and repetitive sprinting ability in 16-18-year-old male basketball players
- Tez No: 977710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT ZİYA KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yorgunluk, Postüral Kontrol, Tekrarlı Sprint Yeteneği, Fatigue, Postural Control, Repetitive Sprint Ability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Basketbola özgü bir yorgunluk protokolü uygulayarak erkek genç basketbolcularda dinamik postüral kontrol ve tekrarlı sprint yeteneğinin yorgunlukla beraber değişiminin incelenmesi ve ileride yapılacak çalışmalarda sporcuya özgü rehabilitasyon programlarına ve yaralanma önlenme programlarına katkıda bulunmak. Yöntem: Çalışmaya 16-18 yaş aralığında 54 erkek basketbolcu dahil edildi. Tüm sporcuların değerlendirme öncesi istirahat halindeki kan laktat seviyeleri Lactate Scout+ cihazı ile ölçüldü. Çalışmada yer alan sporculara, 20 dakika süren yorgunluk protokolünden önce, dinamik postüral kontrolü ve tekrarlı sprint yeteneğini değerlendirmek amacıyla sırasıyla Y Denge Testi ve 10 × 30 m mekik koşu testleri uygulandı. Yorgunluk protokolü sonrası sporcuların yorgunluk laktat seviyeleri ölçüldükten sonra aynı testler aynı sıra ile tekrar değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların serum laktat seviyelerinde anlamlı bir artış görüldü (p<0,05). YDT' de, dominant ve non-dominant anterior yönünde anlamlı bir azalma saptandı (sırasıyla p <0,05) ancak posteromedial ve posterolateral yönlerde anlamlı bir değişiklik saptanmadı (p>0,05). Posteromedial ve posterolateral yönlerde yorgunluk sonrası daha iyi uzanma mesafeleri elde edildi. Tekrarlı sprint sürelerinde anlamlı bir artış saptandı (p <0,001). Sonuçlar: Kassal yorgunluk, genç erkek basketbolcularda serum laktat seviyesini artırır ve tekrarlı sprint yeteneğini olumsuz yönde etkiler. Dinamik postüral kontrol anterior yönde olumsuz etkilenir fakat diğer yönlerde etkilenmez.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to examine changes in dynamic postural control and repetitive sprint ability in young male basketball players experiencing fatigue, by applying a basketball-specific fatigue protocol. This will contribute to athlete-specific rehabilitation programmes in secondary studies. Methods: The study included 54 male basketball players aged 16-18 years. The resting blood lactate levels of all athletes were measured using the Lactate Scout+ device before the evaluation. Before the 20-minute fatigue protocol, the Y Balance Test and 10 × 30 m shuttle run tests were performed to evaluate dynamic postural control and repetitive sprinting ability, respectively. After the fatigue protocol, the athletes' fatigue lactate levels were measured, and the same tests were re-evaluated in the same order. Results: There was a significant increase in the participants' serum lactate levels (p<0.05). In the YDT, a significant decrease was found in both the dominant and non-dominant anterior directions (p < 0.05), but no significant change was observed in the posteromedial or posterolateral directions (p > 0.05). Better reaching distances were obtained in the posteromedial and posterolateral directions following fatigue. There was a significant increase in repeated sprint times (p < 0.001). Conclusion: Muscular fatigue increases serum lactate levels, which hurts the repeated sprinting ability of young male basketball players. Dynamic postural control is negatively affected in the anterior direction, but not in other directions.