Side liman gümrük yapısı amphoraları
Side port customs structure amphorae
- Tez No: 977709
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİŞTAH SOYKAL ALANYALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Side, Liman Gümrük Yapısı, Seramik, Ticari Amphoralar, Eastern Mediterranean, Side, Harbour Customs Structure, Ceramics, Commercial Amphorae
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Pamphylia Bölgesi kentlerinden olan Side Antik Kenti, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Antalya'nın 80 km doğusunda, Alanya'nın ise yaklaşık 60 km batısında konumlanmıştır. Kent, antik dönemde Akdeniz Bölgesi'nin en önemli liman kentlerinden biri olmasıyla deniz ticaretinde etkiliydi. Kentin korunaklı liman yapısı bu ticaretin gelişmesine katkı sağlamıştır. 2019-2020 yıllarında kentte gerçekleştirilen kazılarla anıtsal bir yapı ortaya çıkarılmıştır. Ortaya çıkarılan anıtsal yapının kullanım amacı ve işlevi ile ilgili kesin bilgilere sahip olmasak da kentteki konumu, buluntular ve epigrafik kanıtlar sayesinde, bu yapının Liman Gümrük Yapısı olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın materyalini Liman Gümrük Yapısı'ndan çıkarılan ticari amphora buluntuları oluşturmaktadır. Bu buluntuların form repertuvarı ve bölgelere göre dağılımı konusu ele alınmıştır. Özellikle, farklı amphora tipleri ve çeşitliliği, kentteki Liman Gümrük Yapısı'nın deniz ticareti açısından önemini belirlemede yardımcı olurken, kentin antik dönem ticaretinin ve ekonomik ilişkilerinin anlaşılmasına da önemli katkılar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Side Ancient City, one of the cities of the Pamphylia Region, is located in the Eastern Mediterranean Region. It is located 80 km east of Antalya and approximately 60 km west of Alanya. The city was effective in maritime trade as it was one of the most important harbour cities of the Mediterranean Region in Antiquity. The sheltered harbour structure of the city contributed to the development of this trade. Excavations carried out in the city in 2019-2020 revealed a monumental structure. Although we do not have precise information about the purpose and function of the monumental building uncovered, its location in the city, finds and epigraphic evidence indicate that this building is the Harbour Customs Structure. The material of the study consists of the commercial amphorae recovered from the Harbour Customs Building. The form repertoire of these finds and their distribution according to regions are discussed. In particular, the different types and diversity of amphorae helped to determine the importance of the Harbour Customs Structure in terms of maritime trade, and contributed significantly to the understanding of the ancient trade and economic relations of the city.