Yetişkin bireylerde ebeveynleşme ve obsesif inanışlar arasındaki ilişkide şemaların aracılık rolü
The mediating role of schemas in the relationship between parentification and obsessive beliefs in adult individuals
  1. Tez No: 977743
  2. Yazar: ESMA İKTİMUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBANUR BAYRAM KUZGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynleşme, obsesif inanışlar, şemalar, Parentification, obsessive beliefs, schemas
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ebeveynleşme ile obsesif inanışlar arasındaki ilişkide erken dönem uyumsuz şemaların aracılık rolünü incelemektir. Türkiye kültüründe bu değişkenleri bütüncül bir modelde ele alarak alanyazına katkı sağlamayı hedeflemiştir. Çalışmanın örneklemini, 18-55 yaş aralığında, kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 394 yetişkin oluşturmaktadır. Veriler, Obsesif İnanışlar Ölçeği (OİÖ), Young Şema Ölçeği-Kısa Form (YSÖ-KF) ve Ebeveynleşme Envanteri (EE) kullanılarak çevrim içi anket yoluyla toplanmıştır. Analizler IBM SPSS Statistics 26.0 programı ile yürütülmüş; betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon ve Hayes'in PROCESS Macro Model 6 aracılığıyla aracılık analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular, ebeveynleşmenin obsesif inanışlar üzerinde doğrudan anlamlı etkisinin olmadığını; ancak“Başkaları Yönelimlilik”ve“Aşırı Tetikte Olma/Baskılama”şema alanları üzerinden dolaylı etkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Sosyodemografik analizlerde, erkeklerde mükemmeliyetçilik ve kontrol ihtiyacının, bekar bireylerde kopukluk ve reddedilmişlik şemalarının daha yüksek olduğu; eğitim düzeyi arttıkça mükemmeliyetçilik puanlarının azaldığı bulunmuştur. Ayrıca ailesinde psikolojik rahatsızlık öyküsü olan katılımcıların sınırlar, kopukluk ve başkaları yönelimlilik puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, obsesif inanışların gelişiminde erken dönem uyumsuz şemaların önemli rol oynadığını ve ebeveynleşmenin bu süreçte dolaylı etkilerinin bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the mediating role of early maladaptive schemas in the relationship between parentification and obsessive beliefs. This research aimed to contribute to the literature by addressing these variables within an integrated model in the Turkish cultural context. The sample consisted of 394 adults aged between 18 and 55, selected through convenience sampling. Data were collected online using the Obsessive Beliefs Questionnaire (OBQ), Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF), and the Parentification Inventory (PI). Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 26.0, including descriptive statistics, independent samples t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation, and mediation analysis via Hayes' PROCESS Macro Model 6. Findings revealed that parentification did not have a significant direct effect on obsessive beliefs; however, indirect effects emerged through the“Other-Directedness”and“Overvigilance/Inhibition”schema domains. Sociodemographic analyses indicated that men scored higher on perfectionism and need for control, single participants showed higher disconnection and rejection schemas, and higher education was associated with lower perfectionism scores. Participants with a family history of psychological disorders had higher scores in the boundaries, disconnection, and other-directedness domains. The results suggest that early maladaptive schemas play a significant role in the development of obsessive beliefs, with parentification exerting indirect influences in this process.