An anthropological analysis of boutique wineries in Türkiye:the case of eastern Thrace
Türkiye'deki butik şaraphanelerin antropolojik incelemesi: Trakya örneği
  1. Tez No: 977744
  2. Yazar: NİLAY PYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE SAMANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Butik şarap üretimi, şarap kültürü, bağcılık, Trakya, şarap antropolojisi, kırsal, kimlik, Boutique wine production, wine culture, viticulture, Thrace, wine anthropology, rural, identity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antropoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, butik şarap üreticilerinin üretim motivasyonlarına, deneyimlerine ve karşılaştıkları zorluklara odaklanarak Trakya bölgesindeki butik şarap üretiminin dinamiklerini incelemektedir. Bölge, 2000'li yılların ortalarından bu yana butik şarap üretiminde, özellikle butik şarap kültürünü bölgeye entegre etmek isteyen şehirli profesyoneller tarafından yönlendirilen bir canlanmaya tanık olmuştur. Etnografik saha çalışmasına dayanan bu araştırmaya, bugünün dinamikleri daha iyi anlayabilmek için tarihsel bir arka plan da eklenmiştir. Bu çalışma kültürel ve ekonomik sermayenin şarap üretimi bağlamında butik şarap üreticilerinin kimliklerini, stratejilerini ve ilişkilerini nasıl şekillendirdiğini keşfetmeyi ve Türkiye'de şarap kültürü ve butik şarap üretiminin sosyo-ekonomik dinamikleri üzerine daha geniş tartışmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the dynamics of boutique wine production in the Thrace region of Turkey, with a focus on the factors that motivate producers, the experiences they encounter, and the challenges they face. The region has witnessed a revival in boutique wine production since the mid-2000s, driven primarily by urban professionals seeking to integrate boutique wine culture into the local landscape. The research is based on ethnographic fieldwork and in order to understand the dynamics today, a historical perspective is integrated into the study. The aim of the study is to explore how cultural and economic capital shape the identities, strategies and relationships of these producers in the context of wine production and aims to contribute to broader discussions on wine culture and the socio-economic dynamics of boutique wine production in Turkey.