Elektronik hizmet kalitesinin perakendeci imajı üzerine etkisinde elektronik ağızdan ağıza pazarlamanın aracılık rolü
The mediating role of electronic word-of-mouth marketing in the effect of electronic service quality on retailer image
- Tez No: 977849
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN TERZİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ağızdan ağıza pazarlama, Elektronik perakende endüstrisi, Marka imajı, Word of mouth marketing, Electronics retail industry, Brand image
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın ürünler hakkında bilgi edinmek isteyen ve lüks tüketime yönelen tüketiciler, elektronik ağızdan ağıza pazarlama sayesinde bilgiye kolayca ulaşabilmektedir. Bu yöntem, tüketicilerin yeni bir ürün satın almadan önce çevrimiçi platformlarda yer alan bilgileri ve diğer kullanıcıların yorumlarını inceleyerek satın alma kararlarını şekillendirmelerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, tüketiciler satın aldıkları ürünlerle ilgili deneyimlerini, düşüncelerini ve değerlendirmelerini paylaşarak diğer tüketicilere rehberlik etmektedir. Bu nedenle, elektronik ağızdan ağıza pazarlama, tüketicilerin karar alma süreçlerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu araştırma, elektronik hizmet kalitesinin perakendeci imajına etkisinde elektronik ağızdan ağıza (e-WOM) pazarlamanın aracılık rolünü incelemeyi hedeflemektedir. Online alışveriş yapan 383 katılımcıdan oluşan örneklem üzerinde yürütülen çalışmada, elektronik hizmet kalitesi, perakendeci imajı ve elektronik ağızdan ağıza iletişim ölçekleri kullanılmıştır. Analiz bulguları, e-WOM değişkeni modele eklenmeden önce, elektronik hizmet kalitesinin perakendeci imajı üzerindeki toplam etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir. Ancak e-WOM değişkeninin modele dahil edilmesiyle birlikte, elektronik hizmet kalitesinin doğrudan etkisinin azaldığı ve bu azalmanın da istatistiksel açıdan anlamlı olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, aracı değişken olan e-WOM'un dolaylı etkisinin de anlamlı çıkması, elektronik hizmet kalitesi ile perakendeci imajı arasındaki ilişkide elektronik ağızdan ağıza pazarlamanın kısmi aracılık rolü üstlendiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of the Internet, consumers who want to learn about products without time and space limitations and who tend to luxury consumption can easily access information through electronic word-of-mouth marketing. This method helps consumers to shape their purchasing decisions by analyzing the information on online platforms and the comments of other users before purchasing a new product. In addition, consumers guide other consumers by sharing their experiences, thoughts and evaluations about the products they have purchased. Therefore, electronic word-of-mouth marketing has a significant impact on consumers' decision-making processes. This study aims to examine the mediating role of electronic word-of-mouth (e-WOM) marketing in the effect of electronic service quality on retailer image. In the study conducted on a sample of 383 online shoppers, electronic service quality, retailer image and electronic word-of-mouth scales were used. The findings of the analysis showed that the total effect of electronic service quality on retailer image was statistically significant before the e-WOM variable was added to the model. However, with the inclusion of the e-WOM variable in the model, it was determined that the direct effect of electronic service quality decreased and this decrease was statistically significant. In addition, the fact that the indirect effect of e-WOM, which is the mediating variable, is also significant, reveals that electronic word-of-mouth marketing plays a partial mediating role in the relationship between electronic service quality and retailer image.