Eskiçağ tarihinde Kolkhis bölgesi
Colchis district in ancient history
  1. Tez No: 448001
  2. Yazar: RAHİM KIZGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAHAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kolkhis, Tunç Çağı, Karadeniz, Kafkasya, Madenler (tunç, altın, demir), Argonotlar, Yunan Kolonizasyonu, Gürcistan, Colchis, Bronze Age, Black Sea, Caucasus, Mines (bronze, gold, iron), Argonauts, Greek Colonization, Georgia
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Kolkhis Bölgesi, Güney Kafkasya'da, Karadeniz'in doğu sınırında ve ağırlıklı olarak modern Gürcistan'ın batı kesiminde yer almaktadır. Bu bölge, tarihin en erken dönemlerinden itibaren, elverişli yaşam koşulları, zengin madenleri ve konumu sayesinde önemli bir merkez olmuştur. Aynı zamanda, Gürcü milletinin kültürel ve etnik formasyonunun şekillenmesinde önemli bir role sahiptir. Yunan Mitolojisi'nde, Aeetes ve Medea'nın evi, Argonotlar'ın hedefi olarak görülmüştür. Tunç Çağı'nda, kendine özgü özellikleri ile birlikte ortaya çıkan Kolkhis Kültürüne ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca; bu bölgede, Kolkhisliler'den başka, Yunanlılar (Karadeniz Kolonizasyonunun bir sonucu olarak), İranlılar, İskitler, Kimmerler, Romalılar ve Pontus Krallığı çeşitli dönemlerde hakimiyet kurmuştur. Bu durum, bölgenin çok kültürlü bir görünüme sahip olmasını sağlamıştır. Bu çalışmada; Kolkhis Bölgesi'nin fiziki ve tarihi coğrafyasına, siyasi, sosyal, iktisadi durumuna ve Kolkhis Kültürü'nün özelliklerine değinilecektir.
Özet (Çeviri)
Colchis District located in South Caucasus, east border of Black Sea and mostly West part of Modern Georgia. This region had been an important center thanks to its location, rich mines and suitable living conditions since the earliest periods of history. At the same time, it had an important role for forming the ethnic and cultural formation of Georgian Nation. In Greek Mytholohy, it was regarded as the home of Aeetes and Medea, target of Argonauts. It hosted to Colchian Culture which arised with its specific features at the Bronze Age. Furthermore, in this region, Greeks (as a result of Black Sea Colonisation), Iranians, Scythians, Cimmerians, Romans and Kingdom of Pontus exerted dominance apart from Colchians in different periods. This situation provided to this region to have a multicultural perspective. In this study, it will be mentioned to physical and historical geography, political, social, economic status of Colchis District and features of Colchian Culture.