Sağlık çalışanlarının teknolojik araçları kullanma alışkanlıkları ve iş performansına etkileri: Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi örneği
The habits of healthcare professionals in using technological tools and their impact on job performance: A case study of Gölcük Necati Çelik State Hospital
  1. Tez No: 977871
  2. Yazar: ABDULKADİR BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OYA ÖNALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Sağlık Teknolojisi, İş Performansı, Elektronik Kayıt Sistemler
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanlarının sağlık teknolojilerine yönelik tutum ve alışkanlıklarının, teknolojiyi etkin kullanmaları yoluyla iş performansları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada Elektronik Sağlık Kayıtları (ESK), mobil sağlık uygulamaları ve yapay zekâ destekli sistemler gibi teknolojik araçların çalışanların verimlilik, iş tatmini ve hasta bakım kalitesi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Nicel araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışmada, 400 sağlık çalışanından anket yoluyla veri toplanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS programı kullanılmış; geçerlilik, güvenilirlik ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucu test edilen dört varsayımın tamamı kabul edilmiştir. Araştırma bulguları, teknolojik yeterliliğin iş performansını anlamlı bir şekilde artırdığını ortaya koymuştur. Elektronik Sağlık Kayıtları, mobil sağlık uygulamaları ve yapay zekâ destekli sistemlerin etkin kullanımı, hasta bakım kalitesini ve iş verimliliğini iyileştirmiştir. Teknolojiye yönelik olumlu tutumlar, çalışanların sistemleri daha etkin kullanmasını sağlayarak iş performanslarını dolaylı olarak artırmıştır. Teknik beceri, iş memnuniyeti ve tutum, iş performansı ile yakından ilişkili unsurlar olarak öne çıkarken, örgütsel destek, gelişim fırsatları ve yönetimsel şeffaflık da bu faktörleri desteklemede önemli bir rol oynamıştır. Uzun süreli teknoloji kullanımı, görev performansını olumlu etkilemiş, ancak bu etkinin eğitim düzeyi ve altyapı kalitesi gibi bağlamsal faktörlere bağlı olduğu belirtilmiştir. Demografik analizler, yaş, eğitim ve deneyimin teknoloji kullanımında düzenleyici bir rol üstlendiğini, özellikle deneyimli çalışanların teknolojik becerilerini kazandıkça performanslarının daha da güçlendiğini göstermiştir. Bulgular, sağlık sektöründe teknoloji uyum ve çalışan yetkinliklerinin geliştirilmesi için rehber niteliğinde öneriler sunarak hasta bakım kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of healthcare workers' attitudes and habits toward health technologies on their job performance through effective use of these technologies at Gölcük Necati Çelik State Hospital. The research evaluates the effects of technological tools, such as electronic health records, mobile health applications, and artificial intelligence supported systems, on employees' productivity, job satisfaction, and patient care quality. Conducted using a quantitative research approach, data were collected from 400 healthcare professionals through surveys. Data analysis was performed using IBM SPSS Statistics, with validity, reliability, and regression analyses conducted. The results confirmed all four tested hypotheses, indicating a significant positive relationship between attitudes toward health technologies and enhanced job performance outcomes. The research findings revealed that technological competence significantly enhances job performance. The effective use of electronic health records, mobile health applications, and artificial intelligence supported systems has improved both the quality of patient care and work efficiency. Positive attitudes toward technology have enabled employees to use systems more effectively, thereby indirectly increasing their job performance. Technical skills, job satisfaction, and attitudes emerged as factors closely associated with job performance, while organizational support, development opportunities, and managerial transparency played a significant role in supporting these factors. Long-term use of technology positively affected task performance; however, this impact was found to be dependent on contextual factors such as education level and infrastructure quality. Demographic analyses indicated that age, education, and experience played a moderating role in technology use, showing that experienced employees improved their performance as they gained technological proficiency. The findings offer guiding recommendations for technology integration and the development of employee competencies in the healthcare sector, contributing to the improvement of patient care quality.