Dâniş Divanı'nda sosyal hayat unsurları
Elements of Ottoman social life in Dâniş's Divan
  1. Tez No: 977870
  2. Yazar: AYŞE IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Filoloji, Türk dili ve edebiyatı, Philogy, Turkish language and literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Klasik Türk şiirinde sosyal hayatın yoğun bir şekilde yer aldığı dönemlerden biri XVIII. yüzyıldır. Dönemin şiir anlayışına uygun olarak, toplumsal hayatı şiirlerinde yansıtan şairlerden biri de Dâniş'tir.“Dâniş Divanında Sosyal Hayat Unsurları”adlı bu çalışmada, Dâniş'in divanı bu yönüyle ele alınıp incelenmiştir. İncelemede Hamdi Birgören'in“Dâniş Divanı'nın İnceleme ve Metin”adlı yüksek lisans çalışmasının metni esas alınmıştır. Metinden hareketle tespit edilen unsurlar ana ve alt başlıklar halinde hazırlanmıştır. Çalışmanın, giriş kısmında Dâniş'in hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve XVIII. yüzyılın tarihsel ve sosyakültürel bağlamı hakkında bilgi verilmiştir. Yedi bölümden oluşan çalışma; sosyal yapılanma, mutfak kültürü, kıyafet ve kumaş kültürü, eşyalar ve aletler, ulaşım araçları, mimari, hastalıklar ve tedavi yolları ana bölümleri ile bu bölümlerin alt başlıkları şeklinde sınıflandırılmıştır. Söz konusu başlıklar bazen doğrudan bazen de dolaylı olarak Dâniş'in şiirlerinde işlendiği görülmüştür. Bu çalışmanın özelinde, Osmanlı dönemi Klasik Türk şiirinin toplumdan kopuk olmadığı ve toplum hayatını yansıttığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the periods in which social life was intensely reflected in Classical Turkish poetry is the 18th century. In line with the poetic understanding of the time, one of the poets who depicted social life in his poems is Dâniş. In this study titled“Elements of Social Life in Dâniş's Divan”, Dâniş's divan is examined from this perspective. The analysis is based on the text from Hamdi Birgören's master's thesis titled“An Analysis and the Text of Dâniş's Divan.”The elements identified from the text are organized under main and subheadings. In the introduction of the study, information is provided about Dâniş's life, literary personality, works, and the historical and sociocultural context of the 18th century. The study consists of seven sections and is categorized under the main topics and subtopics of: social structure, culinary culture, clothing and fabric culture, objects and tools, means of transportation, architecture, diseases, and methods of treatment. These themes are found to be reflected in Dâniş's poetry, sometimes directly and sometimes indirectly. Through this specific study, it is once again demonstrated that Classical Turkish poetry of the Ottoman period was not detached from society and indeed reflected social life.